Quan falten set dies perquè venci el termini per començar la sessió d'investidura, ERC i Junts avancen a pas de tortuga en el pacte que els ha de permetre formar Govern. Tot i les dificultats i les desavinences (quan no topades, en forma de declaracions, referències en discursos i atacs en llibres) l'horitzó continua sent el proper divendres, 26 de març.

Comença posar-se sobre la taula el debat de l'estructura del futur Executiu, on algunes àrees estan en disputa. N'hi ha d'altres que no. Que són transparents i se sap a quina banda cauran. Ho era la presidència de Parlament, per als postconvergents, ho és la de la Generalitat, per als republicans. I lligat a aquesta, i per coherència, també la important conselleria de Presidència. ERC donarà a la santpedorenca Laura Vilagrà la responsabilitat d'aquest departament.

La número dos a la llista electoral té tot el suport d'Oriol Junqueras, i amb l'aval de la seva gestió com a alcaldessa de Santpedor.

Poques confirmacions més s'obtenen dels negociadors aquests dies. Una altra podria ser que els republicans busquen que la portaveu sigui dona, tot i que, a ara com ara sigui impossible determinar si finalment ho serà o no. El perfil perfecte per als republicans seria la portaveu de el partit, i número dos extramurs del partit, Marta Vilalta, forjada en mil batalles. Però, precisament, el seu pes al partit farà que no entri al Govern.

Esquerra vol mantenir el partit a màxim rendiment. Un altre fix a l'Executiu serà el fins ara president de Parlament, Roger Torrent. Tot i que es desconeix en quina àrea, sí que sembla clar que tindrà un inequívoc pes polític. Tot segueix obert entre ERC i Junts. Per exemple, a compte de la Conselleria d'Economia, que els republicans voldrien mantenir, amb Albert Castellanos, com a titular, però que els postconvergents també ambicionen. En qualsevol cas, una de les línies vermelles que Esquerra ha establert en aquesta negociació ha estat el maneig dels fons europeus de reconstrucció Next Generation. No pensen cedir-los i la intenció és que depenguin directament del mateix Aragonès. Aquesta és la legislatura de la reconstrucció, entén ERC.

Amb el pas dels dies gairebé sense notícies, comença a estendre's cert desassossec en alguns sectors que, fins i tot, dubten que sigui Pere Aragonès qui emprengui la investidura divendres que ve.

Davant això, els republicans recorden l'acord que va permetre a Laura Borràs accedir a la presidència de Parlament de Catalunya i que tenia, com a contrapartida, el suport al republicà. I sense posar «la mà al foc» pels postconvergents, sí que mantenen tota la confiança que divendres que ve es farà la primera votació. Excepte sorpreses, i tot i la bona entesa amb la CUP, caldria esperar al diumenge de Rams perquè Aragonès fos ungit, gràcies a l'abstenció de part o de tots els nou diputats de la formació anticapitalista.

Borràs va assegurar ahir que iniciarà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris un cop aquests ja estiguin formats.