19 de març de 2021
19.03.2021
Regió7

Espanya reprendrà dilluns la vacunació amb AstraZeneca amb l'aval de l'EMA

L'Agència Europea de Medicaments assegura que la vacuna és «segura i eficaç» La directora executiva de l'EMA diu que els científics no veuen que el vaccí estigui «associat amb el risc general de tenir» problemes de coagulació de la sang

18.03.2021 | 23:07
Vials de la vacuna d'AstraZeneca

Espanya reprendrà la setmana que ve la vacunació amb AstraZeneca. Aquest és el plantejament que ha fet el Govern espanyol a les comunitats, segons van explicar fonts coneixedores, i les autonomies hi estan d'acord. La decisió es formalitzarà en un nou Consell Interterritorial dilluns. Mentrestant divendres i dissabte hi haurà reunions de la ponència de vacunes i de la Comissió de Salut Pública per decidir en quins termes es tornen a administrar les dosis, per si calgués establir algun tipus de franja d'edat o limitació en els col·lectius.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) va assegurar ahir que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca és «segura i eficaç» i va defensar que es pot continuar utilitzant per combatre la covid-19 després d'investigar els casos de trombosi. La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, va afirmar ahir que els científics no veuen que la vacunació estigui «associada amb el risc general de tenir» aquests problemes de coagulació de la sang. És a dir, que les evidències científiques no indiquen que sigui un efecte secundari. Tanmateix, l'EMA no pot descartar «definitivament» els casos més «estranys» de coagulació de la sang i farà una investigació addicional per excloure totalment aquesta possibilitat.

Espanya i altres estats de la Unió Europea, com França, Alemanya i Itàlia, estaven esperant aquesta opinió del regulador per decidir si reactiven la vacunació amb AstaZeneca, que van paralitzar a principis de setmana malgrat que l'EMA no veia motius per fer-ho. L'aturada es va desencadenar per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa. Dinamarca i Àustria van ser dels primers a suspendre l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca a finals de la setmana passada, però quan Alemanya s'hi va sumar dilluns l'efecte dòmino es va accelerar i més d'una quinzena d'estats de la UE, entre aquests Espanya, van fer el mateix. L'EMA va començar a investigar els fets la setmana passada sense veure indicis que els casos estiguessin vinculats a la vacuna. Davant l'alarma a les capitals europees, el regulador de la UE va ampliar la investigació demanant a tots els països que informessin de casos similars.

Conclusions de l'EMA

«La vacuna no causa un augment del risc global de coàguls a sang (casos de trombosi)», afirma l'EMA al comunicat. S'han detectat 191 casos de trombosi a la UE, Noruega i Islàndia entre 20 milions de vacunats. Cada mes hi ha 100.000 casos de trombosis a la UE, segons l'EMA. Per tant, els casos detectats entre vacunats són inferiors als que s'esperen en la població general. «Això ens permet confirmar que no hi ha un augment del risc general de tenir coàguls a sang», assegura l'agència. En canvi, no es pot descartar definitivament que la vacuna pugui provocar casos estranys de trombosi amb nivells baixos de plaquetes (trombocitopènia). «La vacuna pot estar associada a casos molt rars de coàguls de sang associats a trombocitopènia», apunta el comunicat. D'aquests, n'han detectat 25, la majoria en dones menors de 55 anys. Atès que és una afectació estranya i que la mateixa covid-19 pot provocar alteracions a la sang, els científics de l'EMA veuen «difícil» estimar quina proporció de casos hi hauria d'haver entre els no vacunats. Tanmateix, d'acord amb les dades d'abans de la covid, s'han vist més casos dels que hi haurien d'haver hagut. En concret, es podrien esperar 1 cas de coàguls de sang múltiples i se n'han detectat 5.

Igualment, la mitjana de casos de coàguls al cervell esperada és d'1,35, i n'hi ha hagut 12. Ara bé, el regulador de la UE remarca que aquestes dades no tenen en compte els efectes de la covid-19, que podrien augmentar la proporció de casos en la població general. «Les evidències no són suficients per concloure amb total certesa que aquestes reaccions adverses siguin per la vacuna», va afirmar Sabine Straus, cap del comitè de seguretat de l'EMA, que també va recordar que s'ha vacunat principalment un perfil concret de persones amb AstraZeneca a la UE.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook