21 de març de 2021
21.03.2021
Regió7

El llançament de «l'Enxeneta», ajornat per raons tècniques

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat, que havia de posar-se en òrbita ahir, s'enlairarà finalment avui

20.03.2021 | 23:21
Puigneró fent seguiment del llançament del nanosatèl·lit

El llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat finalment es llançarà avui en òrbita, després que el llançament s'ajornés ahir al matí per «raons tècniques». El nanosatèl·lit, batejat com a «Enxaneta», havia de posar-se en òrbita a les 7.07, hora catalana, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. Faltava poc més de mitja hora per enlairar-lo quan des de la base van comunicar que s'ajornava un dia. Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), va explicar que la cancel·lació no és una «anomalia»: «Tots els ´checks' estaven en verd, algun ha sortit incorrecte i, per precaució, es cancel·la i s'endarrereix el llançament fins que es fan comprovacions». «No canvia res, el que havia de passar el 20 de març passarà el 21 de març», va afegir.

El Govern havia organitzat un acte de seguiment del llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Ja hi havia ambient a l'auditori -preparat per connectar en directe amb dues pantalles amb la base- quan van comunicar que l'enlairament s'ajornava per raons tècniques.

La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l'start-up catalana Sateliot. L'objectiu d'aquest dispositiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals.

Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català. Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook