22 de març de 2021
22.03.2021
Regió7

Setmana Santa i el ritme de vacunació són elements clau per a un estiu tranquil

21.03.2021 | 23:06
Setmana Santa i el ritme de vacunació són elements clau per a un estiu tranquil

El Cap del Servei d'Anestesiologia i Reanimació del Complex Hospitalari d'Ourense (CHUO), Fermín Domínguez, es mostra optimista però prudent davant el risc d'una quarta onada. 

Aquest doctor, de 67 anys i amb més de quaranta d'experiència, considera que les pròximes setmanes són crucials per determinar la situació que s'afrontarà a l'estiu a causa de la mobilitat per Setmana Santa i del ritme de vacunació que s'adopti.

Per a Domínguez, és clau «com ens comportem» durant els dies festius, que és quan sol haver-hi més mobilitat diària, però també alerta que l'arribada de «les noves variants» pot capgirar-ho tot. Amb vacuna o sense, el metge gallec creu que encara caldrà mantenir força temps les actuals mesures de seguretat de distància social i l'ús de mascareta. Almenys, diu, fins a final d'any.

A l'hospital CHUO, quan l'UCI s'omple, la unitat que dirigeix el Dr. Domínguez fa un paper determinant en atendre tota mena de pacients crítics. «Estem acostumats a intubar diàriament centenars de pacients». Aquesta experiència els ha servit per fer front a la pandèmia, tot i que les precaucions que s'han de prendre per la covid impliquen fer-ho tot més lent. Moure cada pacient intubat pot requerir la participació de fins a sis sanitaris.

Tot el personal s'ha abocat en la pandèmia. El doctor destaca altres unitats, com la de microbiologia i medicina interna, per la seva feina «espectacular».

Per a la majoria, el moment més dur de la pandèmia va ser la primera onada. «Primer per la incertesa, després perquè va ser necessari improvisar i també per l'escassetat de material», assegura.

El doctor recorda que la saturació a tots els hospitals va obligar a «reduir l'activitat quirúrgica» i habilitar unitats per poder acollir a tots els malalts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit