La Unió Europea (UE) preveu que podrà subministrar als països membres suficients vacunes del coronavirus perquè tota la població estigui immunitzada el juliol. Així ho va explicaer el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, que assegura que la Comissió Europea pretén lliurar abans de final de juny entre 300 i 350 milions de dosis, amb el que a mitjan juliol tots els ciutadans comunitaris podrien estar ja vacunats. La UE posarà els mitjans, després el ritme de vacunació ja dependrà dels estats.

«Tenim clarament a les nostres mans la capacitat per lliurar de 300 a 350 milions de dosis d'aquí a final de juny», va subratllar el responsable de les compres col·lectives per als 27 països de la UE en una entrevista al canal francès TF1 emesa diumenge a la nit. Breton va posar una data significativa per aconseguir aquesta immunitat: el 14 de juliol, festa nacional a França: «Posem una data simbòlica: el 14 de juliol tenim la possibilitat d'aconseguir la immunitat a escala de continent», va assegurar.

El comissari va apuntar que aquest horitzons és similar al que s'ha marcat el president dels EUA, Joe Biden, que ha promès un cert retorn a la normalitat gràcies a les vacunes per al 4 de juliol, Dia de la Independència al país, i al del primer ministre britànic, Boris Johnson, que parla del 21 de juny, el començament de l'estiu.

Per aconseguir aquesta fita, Breton compta que la UE «no depèn de ningú per disposar d'aquestes vacunes» perquè totes (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen) es produeixen en plantes que estan en el seu territori.

Ara com ara, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat la seva autorització per a aquestes quatre vacunes.

Breton descarta que la UE necessiti disposar de la vacuna russa Sputnik V per aconseguir aquest objectiu d'immunitat: «No la necessitarem en absolut», va concloure. I va afirmar que Rússia «té moltes dificultats per fabricar l'injectable de manera massiva». I no sols això, sinó que el comissari va aventurar que «sens dubte, caldrà ajudar-los» (als russos) a fabricar la seva vacuna.