El jutge del cas Volhov ha iniciat els tràmits per portar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el diputat de JxCat al Parlament Francesc de Dalmases perquè l'investigui per un presumpte desviament de subvencions de la Diputació a fundacions afins a CDC.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha demanat al Parlament que acrediti si Dalmases és diputat -i, per tant, té la condició d'aforat davant el TSJC- i ha rebut el corresponent certificat per part del secretari general de la cambra, Xavier Muro, segons el seu escrit.

Amb aquesta gestió, el magistrat fa els primers passos per elevar al TSJC una exposició raonada amb els indicis que, al seu parer, involucren Dalmases en una trama de desviament de subvencions per a cooperació de la Diputació de Barcelona quan la governava CiU, investigació que el 2018 va implicar la detenció de l'exalcalde de Martorell Salvador Esteve, llavors president de l'ens.

En aquella operació va ser també investigat l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas, les converses intervingudes del qual van donar motiu a una nova línia d'investigació per suposat desviament de fons al procés que el passat octubre va precipitar les detencions dels excàrrecs de CDC i ERC David Madí i Josep Vendrell, membres de l'«estat major» de l'1-O. Dalmases i Terradellas dirigien les fundacions CatMON i Igman, afins a CDC i que segons el jutge són les dues principals entitats que van percebre les subvencions de la Diputació sota sospita.

Els indicis que incriminen Dalmases es desprenen d'un informe que la Guàrdia Civil va aportar al jutjat que revela que el diputat va aconseguir 320.000 euros en subvencions suposadament fraudulentes de la Generalitat i de la Diputació per CatMON i Igman, amb factures duplicades i improcedents. Entre d'altres irregularitats, el magistrat indica que CATMon va presentar com a justificació de despeses directes diverses factures per al pagament dels serveis del diputat per «tasques de direcció de la revista ONGC» que la fundació editava.