La Policia Nacional va detenir dimarts el president de la Comissió Islàmica a Espanya, Ayman Adlbi, en el marc d'una operació antiterrorista que aquest dimecres continuava oberta, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, que assenyalen que el representant de la comunitat musulmana va quedar ja dimarts mateix en llibertat sense passar a disposició judicial.

L'operació l'ha desenvolupat la Comissaria General d'Informació. Segons ha avançat 'El Confidencial', té relació amb l'operació Wamor, que el juny de 2019 va desarticular una xarxa que es dedicava a l'enviament de fons a Síria i altres zones de conflicte per sufragar presumptament accions armades de grups suposadament radicals.

Fonts jurídiques consultades per Europa Press han assenyalat que està previst que aquest dijous passi a disposició judicial un dels arrestats pels agents de la Policia. En concret, li prendrà declaració Joaquín Gadea, el jutge de reforç del Jutjat Central número 6 de l'Audiència Nacional dins d'una peça declarada secreta.

Ayman Adlbi, sirià de 74 anys, es va convertir l'estiu passat en el president de la Comissió Islàmica d'Espanya després de la mort als 72 anys per coronavirus de Riay Tatary, originari de Síria i històric dirigent dels musulmans espanyols. El president de la Comissió Islàmica d'Espanya és un lloc clau per la seva influència sobre aquesta comunitat. La detenció d'Adlbi es va dur a terme a Madrid .

La investigació se centra en intentar determinar la possible col·laboració amb organització terrorista i finançament del terrorisme, entre d'altres delictes.

Al juny de 2019, la Policia Nacional va dur a terme l'operació Wamor contra el finançament gihadista des d'Espanya sota la direcció del Jutjat Central número 6. Es va detenir una desena de persones --i altres tantes van quedar sota investigació-- en municipis de la Comunitat de Madrid, València i Toledo acusades d'enviar grans quantitats de diners a diversos grups terroristes a l'Iraq i, sobretot, a Síria.

L'operació es va centrar en el clan familiar de Fares Kutayni, un dels deu espanyols originaris de Síria detingut per la Policia Nacional. Tatary, llavors al 'capdavant de la Comissió Islàmica, va admetre tenir vincles familiars amb ells i va mostrar la seva confiança que es demostrés la seva innocència, encara que va subratllar que deia això respectant la decisió judicial.

La família de Fares Kutayni regentava la carnisseria de la Mesquita Central de Madrid, al barri de Tetuan. Fonts de la lluita antiterrorista consultades llavors per Europa Press van assenyalar que aquest clan tenia negocis relacionats amb la compravenda de camions i la promoció immobiliària.

La investigació policial apuntava que la xarxa desarticulada el 2019 finançava suposadament a A l'Qaida a Síria a través d'una caixa B de negocis legals que operaven a Espanya. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló va ordenar el 20 de juny d'aquell any l'ingrés a la presó de set dels deu detinguts pels delictes d'integració en organització terrorista, blanqueig de capitals, tràfic d'éssers humans i delictes fiscals.

Segons ha informat la Policia Nacional quan va llançar l'operació Wamor, que va comptar amb suport d'Europol, un dels arrestats i membre del clan va ser detingut a Síria el 2008 i condemnat per la seva participació en un atemptat i la seva integració en l'organització terrorista gihadista Fatah. Després de complir la seva condemna, va tornar a Espanya per integrar-se en els negocis de la família.