L'expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy ha negat l'existència de la caixa B en la declaració d'aquest dimecres a la tarda com a testimoni al judici sobre la comptabilitat paral·lela del partit a l'Audiència Nacional. "Absolutament fals", ha dit Rajoy sobre la versió de l'extresorer del partit Luis Bárcenas -principal acusat al judici- que va afirmar que l'expresident era "perfecte coneixedor" de la caixa B i que va destruir personalment documentació amb una màquina destructora de papers. Rajoy ha assegurat que les afirmacions de Bárcenas són un "deliri" i el que planteja és "surrealista". "Comença a ser una vergonya tot això que estem vivint", ha dit i ha insistit: "No hi ha caixa B, hi ha els papers del senyor Bárcenas".

Rajoy ha assegurat que els va conèixer quan es van publicar a El País i que mai se li va entregar documentació sobre una comptabilitat B del partit. "No he triturat el que mai he tingut en les meves mans", ha afirmat. L'expresident ha argumentat que és "metafísicament impossible" que hagi pogut destruir uns papers que no havia vist mai abans que es publiquessin als mitjans.

L'expresident també ha dit que no se'l va informar mai de cap donatiu rebut pel PP. "Mai m'he ocupat d'afers econòmics ni dels ingressos ni de les despeses del PP", ha remarcat, i també ha negat haver rebut sobres amb diners en efectiu.

Rajoy ha argumentat que "més del 95% de les persones que apareixen" als papers de Bárcenas "han dit que és absolutament fals en el que es refereix a elles" i que en 40 anys de militància al PP no havia sentit "cap dirigent, militant o treballador parlar de la famosa caixa B".

L'exdirigent del PP, que ha testificat per videoconferència just després del seu predecessor en la direcció del partit i també expresident espanyol, José María Aznar, ha carregat contra Bárcenas de qui ha dit que "no és capaç d'estar d'acord ni amb si mateix".

Aznar afirma que "mai" ha rebut sobresous i que no ha conegut "cap comptabilitat B al PP"

Abans que Mariano Rajoy, qui ha declarat ha estat l'expresident del govern espanyol i del PP José María Aznar, el qual ha afirmat que "mai" ha rebut sobresous i ha negat conèixer la caixa B dels populars. "Jo no he conegut cap comptabilitat paral·lela al PP", ha afirmat.

Aznar ha dit que només tenia coneixement de la comptabilitat oficial del PP, "que es remetia puntualment al Tribunal de Comptes", i ha negat haver cobrat en B. "No he rebut cap sobresou", ha remarcat Aznar, que ha assegurat que sempre ha declarat a Hisenda tots els ingressos rebuts.

Sobre els papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, Aznar ha dit que no coneixia aquests papers ni coneix "cap indici sobre el seu fonament o justificació". Preguntat per les inicials "JM" que hi apareixen, l'expresident ha insistit: "No he rebut cap quantitat que correspongui a cap consideració que pugui afectar aquestes anotacions". "No sé què han fet els altres ni m'importa", ha dit Aznar, que s'ha desvinculat dels seus "successors" en la direcció del PP.

Aznar també ha assegurat que no ha autoritzat cap pagament i ha argumentat que no era la seva responsabilitat. "No he autoritzat cap pagament", ha repetit en diverses ocasions. L'exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo va declarar que Aznar havia autoritzat "compensacions" que apareixen als papers de Bárcenas.

"Jaime Ignacio del Burgo és una persona molt respectable i pot tenir memòria d'alguna reunió que jo no recordi", ha dit Aznar que, tot i això, ha insistit que no va autoritzar cap compensació econòmica "per a ningú i en cap moment" i no tenia "cap coneixement" que se'n fessin.

En relació amb els extresorers del partit, Aznar ha dit que no va tenir "cap motiu per desconfiar" d'Álvaro Lapuerta i que "mai va tenir cap problema" amb Bárcenas ni va rebre "cap queixa" d'ell.

Aznar ha qüestionat els advocats de les acusacions que l'han interrogat per les seves vinculacions amb el PSOE o, en el cas de Gonzalo Boye, pel fet de ser advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.