Incidències en la plataforma de votació electrònica estan complicant el desenvolupament de les eleccions agràries de Catalunya, que se celebren aquest dijous i divendres i on només es pot votar electrònicament. Durant tot el matí, molts professionals agraris s'han trobat amb dificultats a l'hora d'emetre el seu vot, ja sigui de forma remota o en algun dels 209 punts d'assistència al vot electrònic que ha habilitat Agricultura arreu del país.

En aquests punts, s'han anat formant cues i algunes de les persones han acabat marxant sense haver pogut votar. Estan cridats a participar les eleccions agràries 2021 un total de 20.609 professionals, entre persones físiques i jurídiques, i hi concorren Unió de Pagesos, JARC, Asaja i UPA.

A la vegueria de la Catalunya Central han obert 22 punts; a Barcelona 13 punts, a Lleida, 58 punts; al Penedès, 12; 30 punts d'assistència més han obert a la vegueria de Girona, a la vegueria del Camp de Tarragona han obert 22 punts assistencials, a la vegueria de les Terres de l'Ebre, 23 punts, i finalment, a l'Alt Pirineu i Aran, han obert 21 punts.

La votació continuarà avui fins al punt de la mitjanit per mitjans electrònics de manera remota. Els 209 punts d'assistència al vot electrònic estaran oberts fins a les 18 hores.

En total, estan cridats a les urnes 26.609 professionals agraris (18.022 persones físiques i 2.587 persones jurídiques). D'aquests, 1.365 corresponen a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran; 1.084, a la de Barcelona; 2.588, a la Catalunya Central; 2.548, a la demarcació de Girona; 7.832, a la demarcació de Lleida; 1.636, a la demarcació de Tarragona, i 2.433, a la demarcació de les Terres de l'Ebre.

Es presenten quatre candidatures: Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (ASAJA) i Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).

El primer dia d'aquesta votació acabarà a les 24 hores amb el tancament del vot electrònic remot i es reprendrà demà, 26 de març, de 9 a 18 hores. Aquest segon dia, només podran votar les persones físiques que no hagin exercit el seu dret a vot i ho hauran de fer en algun dels 69 punts d'assistència al vot electrònic oberts aquesta segona jornada. Les persones jurídiques només poden votar durant la jornada d'avui.

La jornada electoral quedarà definitivament tancada el 26 de març a les 18 hores. En aquest moment, el secretari general del Departament d'Agricultura, David Mascort, premerà el botó de tancament de l'urna electrònica i s'iniciarà l'escrutini. Tot plegat serà emès en streaming pel canal de YouTube del Departament a partir de les 17.50 h.