Sanitat vol tancar l'interior dels bars i restaurants si la incidència acumulada arriba als 150 casos de coronavirus per 100.000 habitants. El Ministeri planteja aquesta opció al document Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la covid-19, aprovat el 26 de febrer en la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta i publicat la setmana passada als butlletins oficials. A més, el departament dirigit per Carolina Darias recalca que les terrasses que tinguin almenys tres paraments i sostre s'han de considerar també com a interiors.

Segons les dades oficials del dimecres 24, fins a cinc comunitats autònomes es veurien afectades, a més de Ceuta (254) i Melilla (511). Aquestes són les autonomies per sobre del llindar: Madrid (228), Euskadi (200), Navarra (185), Catalunya (172) i Astúries (159).

El document és provisional i encara ha de treballar-hi la Comissió. De fet, ha de tenir la llum verda del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), per la qual cosa està subjecte a canvis.

Es tracta d'una actualització del que es va aprovar al mes d'octubre, encara vigent. Com llavors, proposa els criteris comuns per a la interpretació dels indicadors bàsics que permeten fer una avaluació de la pandèmia a cada territori, dirigida a detectar nivells de risc per a la població.

El document estableix els nivells d'alerta que determinen les actuacions proporcionals al nivell de risc de transmissió del coronavirus, que són adaptables a la situació i el context de cada territori. I es mantenen respecte al document d'octubre els indicadors per a la valoració del risc, amb dos blocs.

El primer bloc avalua el nivell de transmissió, que es calcula en funció de sis dels indicadors: la incidència acumulada per 100.000 habitants en 14 dies; la mateixa incidència però referida a la població major de 65 anys; el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques i el de casos amb traçabilitat. El segon mesura la capacitat assistencial amb els altres dos marcadors: l'ocupació de llits Covid i de les UCI.

A cadascun d'aquests escenaris se'ls assigna un dels cinc nivells de risc, sent el més baix el de la nova normalitat, amb incidències acumulades inferiors a 25 en 14 dies, i el molt alt, en el qual se superen els 250 casos per cada 100.000 habitants.