La candidatura de Pablo Iglesias a les eleccions del 4 de maig a Madrid va ser ratificada ahir per les bases de Podem i va obtenir el suport del 95,48% dels 13.427 inscrits que van votar a les primàries, que suposen el 44% dels inscrits verificats que podien votar.

El pas d'Iglesias a la pugna per Madrid rep el suport de 12.820 militants de Podem, el 95,48% dels 13.427 que hi van participar, mentre que 607, el 4,52%, van votar en blanc.

Els inscrits de Podem també van ordenar la papereta de Pablo Iglesias, l'única que va obtenir punts i que després haurà d'arribar a un acord amb Esquerra Unida. Després d'Iglesias figuren com els més votats Isa Serra, actual portaveu a l'Assemblea de Madrid, i Jesús Santos, secretari general de Podem e aquesta regió.

Els segueixen l'actual diputada a l'Assemblea de Madrid Beatriz Gimeno (4), fins ara al capdavant de l'Institut de la Dona, Carolina Alonso (5), Jacinto Morano (6), Paloma García Villa (7). Després hi apareix l'excap de l'Estat Major de la Defensa Julio Rodríguez (8), que fins ara era cap del Gabinet d'Iglesias, i l'assessora d'Iglesias a la vicepresidència segona del Govern central, Lilith Vestrynge (9).

Segons fonts de la formació, Podem ara té 99.482 inscrits en la Comunitat de Madrid, però només 30.262 són verificats, els que tenen dret a participar en el procés, i entre els quals ha votat el 44% de les bases.

Podem va defensar aquesta participació com «una mobilització rècord de la militància tenint en compte que les primàries han durat tan sols dos dies a causa de l'avançament electoral».

Ara, Podem ha de fer lloc en la seva llista a perfils independents com el de l'activista antidesnonaments Alejandra Jacinto i el del professor Agustín Moreno, que va anunciar ahir la seva candidatura a Twitter.

Respecte als comicis als quals Iglesias es presenta com a candidat, el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, va afirmar ahir que l'única condició que el seu partit posa per a pactes o coalicions és que «a l'esquerra, ni aigua».

«Vox mai afavorirà un Govern de l'extrema esquerra, les polítiques lliberticides», va assegurar Ortega Smith, que es va referir a l'educació vinculada als interessos del Govern de torn, a les fronteres desprotegides o a la pressió fiscal abusiva.

Per la seva banda, el candidat socialista, Ángel Gabilondo, es va comprometre a començar a construir en aquests dos anys quinze mil habitatges públics i a «un Madrid lliure d'especulació» que enforteixi tots els serveis públics. «Volem una societat emparada, no una societat a la intempèrie», ha dit.

El candidat de Ciutadans, Edmundo Bal, va dir ahir que el seu partit posarà damunt de la taula les «polítiques taronges» si ha de fer costat al PP després de les urnes, i va dir al presidenciable del PSOE, Ángel Gabilondo, que «no enganyi» perquè està en el mateix pack que Podem i Más Madrid.