La Generalitat estudia les dues sentències del TSJC que han anul·lat els projectes lingüístics de dues escoles públiques per no garantir almenys el 25% de l'ensenyament en castellà i ha acusat el tribunal d'«anar més enllà» de les seves funcions i entrar en un debat 100% educatiu i pedagògic.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar dilluns dues sentències que anul·len els projectes lingüístics de les escoles públiques Bogatell de Barcelona i Josefina Ibáñez d'Abrera perquè no garanteixen que almenys el 25% de l'ensenyament s'imparteixi en castellà.

Les dues sentències del TSJC recullen la jurisprudència dictada pel Tribunal Suprem que «reconeix a l'actor el dret dels seus fills menors a rebre, durant el seu ensenyament obligatori, amb els seus companys, al centre i curs en el qual segueixin els seus estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable», que considera almenys en el 25%.

En un comunicat, el Departament d'Educació va informar ahir haver rebut les dues sentències que obliguen a fixar un mínim del 25% de l'ensenyament en castellà i anul·la el projecte lingüístic d'aquests dos centres educatius i que els serveis jurídics del Govern «estudiaran amb deteniment el recorregut judicial que es pot dur a terme a partir d'ara».

En una primera valoració, el Departament d'Educació que dirigeix Josep Bargalló, considera que «el TSJC està actuant sobre la base de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut i d'uns recursos de l'època del PP, quan estava vigent la Llei Wert, la norma educativa més regressiva que ha fet mai l'Estat en matèria educativa». Per al departament també «resulta difícil d'entendre que els jutges del TSJC vagin molt més allà de les funcions legislatives que els són atribuïdes i que entrin en un debat que és 100% pedagògic i educatiu».

La conselleria defensa que en matèria educativa «correspon a la Generalitat la competència sobre el tractament de les llengües i la immersió lingüística a l'escola», com estableix la Llei d'Educació de Catalunya en el Títol II.