Salvador Illa, un dirigent molt poc conegut fins fa un any i mig, amb fama de gris, és ara un dels grans reclams del PSOE. Els socialistes d'Euskadi i Galícia van voler que participés en els seus mítings per a les eleccions del juliol passat en els dos territoris. Ara són els de Madrid que demanen tenir a prop l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat. Ahir, cinc dies després que Pere Aragonès no aconseguís ser investit president, Illa va participar en un acte a la seu del PSOE al costat de l'aspirant socialista per als comicis del 4 de maig, Ángel Gabilondo.

Gairebé tota la seva intervenció es va basar en traçar paral·lelismes entre l'independentisme català i Isabel Díaz Ayuso, l'actual presidenta madrilenya i aspirant del PP, a la qual les enquestes donen com a clara guanyadora gràcies al suport de Vox. Tots dos, va argumentar Illa, porten les seves autonomies a un «carreró sense sortida».

«La política que ens vol fer triar entre el blanc i el negre és inútil. Sé bé del que parlo. La política està plena de matisos, de grisos», va assenyalar el socialista català, abans d'acusar Ayuso de «falta de lleialtat institucional», perquè «com més havíem de remar tots en la mateixa direcció, més ha aprofitat per seguir crispant».

«És l'antipolítica», va concloure Illa. Davant les poques possibilitats que els sondejos atorguen a una hipotètica investidura de Gabilondo, l'exministre de Sanitat va assenyalar que «els fanàtics i els extremistes, els que viuen del conflicte, intentaran desanimar-vos. Us ho dic per experiència. No els feu cas. Tenen por perquè saben que no tenen una gestió de la qual presumir».