El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya ha estimat el recurs de la fiscalia i ha revocat el tercer grau de Carme Forcadell i Carme ForcadellDolors Bassa El jutjat diu que no pot mantenir el tercer grau amb els mateixos arguments que ho va fer fa uns mesos, ja que el Tribunal Suprem després va revocar aquella decisió i les circumstàncies són molt similars. Per tot això, igual que va passar amb els set presos independentistes de Lledoners, l'expresidenta del Parlament i l'exconsellera hauran de tornar aquest dimarts a la presó de Wad-ras de Barcelona i a Puig de les Basses de Figueres i aquest dimecres ja no tornaran a sortir com feien cada dia des de que al gener la Generalitat els va concedir la semillibertat.

En les seves dues interlocutòries, el magistrat es remet a la interlocutòria del Suprem i diu que concedir el tercer grau abans del compliment del 25% de la pena requereix una "justificació reforçada" i ha de transcórrer un "temps d'estudi suficient" per part dels serveis penitenciaris. De fet, el magistrat diu que no hi ha gaire informació a l'expedient de Forcadell i Bassa sobre la seva evolució. Totes dues van complir la quarta part de la condemna l'11 de febrer passat, pocs dies després d'obtenir el tercer grau per segon cop.

Forcadell i Bassa denuncien que "no han canviat les condicions" per revocar el 3r grau i admeten que estan "decebudes"

Carme Forcadell i Dolors Bassa han criticat la decisió del jutjat de vigilància penitenciària de retirar-los el tercer grau i han assegurat que estan "tristes i decebudes". En una entrevista a RAC1, les dues preses han assegurat que no han canviat les condicions respecte a fa mig any, quan el jutge sí que els va avalar el tercer grau, i han subratllat que no entenen la decisió judicial. D'altra banda, en ser preguntades per l'indult que plategen sectors del govern espanyol tant Forcadell com Bassa han demanat que es deixi "d'anunciar" aquestes vies i es passi als fets. "Si han de fer alguna cosa que la facin, però que no tinguin aquesta crueltat amb les nostres famílies d'anar dient i anunciat i després no fer res".

Després que des d'Unides Podem i part del govern espanyol s'hagi apostat per la via de l'indult, Bassa i Forcadell han demanat que "deixin denunciar coses" i passin als fets. "Si han de fer alguna cosa que la facin, però que no ho anunciïn més", ha dit Forcadell, que ha demanat que "no tinguin aquesta crueltat d'anar dient i anunciant però després no fer res".

Per la seva banda, Bassa ha dit que per part de l'executiu "sempre hi ha paraules però mai de la vida cap fet". "Res del que ens diguin és creïble, estan jugant amb els sentiments de les nostres famílies, amistats i entorn", ha lamentat.

En relació a la revocació del tercer grau, Bassa ha remarcat que quan els van atorgar el tercer grau encara no havien complert una quarta part de la pena, mentre que ara ja sí que hi ha arribat. "No ho entenem gaire, però ja sabem que contra el moviment independentista tot és diferent", s'ha queixat. "Ara ens toca aguantar, tornar a entrar i aguantar la repressió", ha afegit.

Després que el jutjat hagi argumentat que el Suprem considera que el tercer grau és "prematur", Forcadell ha dit que "no ho entén gaire". Segons l'expresidenta, "si el jutge creu realment" que han de ser en tercer grau hauria de mantenir-los-el i esperar que el Suprem el revoqui. En aquest sentit, han admès que esperaven que el TS l'acabés retirant, però no que ho fes el jutjat de vigilància penitenciària.

Capella veu "venjança" contra Bassa i Forcadell i pregunta a PSOE i Comuns què més ha de passar per impulsar l'amnistia

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha considerat que la retirada del tercer grau a Carme Forcadell i Dolors Bassa fa evident "que no es tracta de justícia sinó que és venjança i escarment". En unes declaracions fetes públiques a les xarxes socials, Capella ha valorat que tots els presos estan ara "a la casella de sortida" i ha assegurat que cada cop que això passa "es fa més evident que cap tribunal pot resoldre cap conflicte polític". Ha afegit que això fa també que el "clam per la solució política sigui més fort i més necessari". Per últim, ha preguntat a Comuns i PSOE "què més ha de passar perquè premin el botó de l'amnistia".