Julen Madariaga Agirre, un dels fundadors d'ETA el 1959, va morir ahir als 88 anys després d'una llarga malaltia, segons va informar el portal Naiz.

Madariaga Agirre (Bilbao, 11 d'octubre del 1932), advocat i doctor per Cambridge, va ser amb Txillardegi i Benito del Valle un dels fundadors d'ETA; va estar encausat en el procés de Burgos i va ser declarat en rebel·lia. Posteriorment va ser un membre destacat d'Herri Batasuna, si bé a la dècada dels 90 va rebutjar l'ús de la violència, es va apartar d'aquesta formació, va fundar Aralar,i va ser membre de l'organització pacifista Elkarri.

Representants d'EH Bildu com Arnaldo Otegi, Maddalen Iriarte, Arkaitz Rodríguez i Rebeka Ubera van acomiadar l'històric cofundador d'ETA. A través de les xarxes socials, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi,el va recordar com a «abertzale i compromès amb la llibertat del nostre poble», al mateix temps que ha mostrat les seves condolences a familiars i amics.

Per la seva banda, el PP del País Basc va qualificar de «nova humiliació a les víctimes» les «condolences» expressades pel líder Arnaldo Otegi a la família i amics de Madariaga.