El Pentàgon va advertir ahir que els Estats Units tenen els seus «interessos» a l'Àrtic i que els defensaran davant d'un increment de la militarització a la zona per part de Rússia. Segons els EUA, Rússia «busca reforçar la seva seguretat a través de la remodelació dels aeròdroms de l'era soviètica, l'expansió de la seva xarxa de sistemes de míssils de defensa aèria i costanera i l'enfortiment de les seves capacitats» per impedir l'accés a la zona.

Imatges per satèl·lit

El Pentàgon va fer públic aquest posicionament després que la CNN publiqués imatges per satèl·lit de les bases russes en territori àrtic, totes dins les seves fronteres nacionals. Washington pensa que Moscou ha adoptat aquesta estratègia davant el ràpid desglaç de l'Àrtic, que obre noves rutes de trànsit i elimina barreres naturals en les quals Rússia confiava per protegir-se.

«Òbviament estem veient això, i tenim interessos de seguretat nacional allà que hem de protegir i defensar», va explicar el portaveu del Pentàgon, John F. Kirby. «Competidors estratègics poden emprendre activitats malignes o coercitives a l'Àrtic per tal d'avançar en els seus objectius per a aquestes regions. El Pentàgon ha d'estar preparat per protegir els interessos de seguretat nacional dels EUA prenent les mesures adequades a l'Àrtic», va afegir.