La Consellera Vergés visita el CAP Bages i la FUB de Manresa

La Consellera Vergés visita el CAP Bages i la FUB de Manresa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest dijous el CAP Bases i la FUB de Manresa, dos dels punts on s'està vacunant amb Pfizer persones majors de 80 anys. Vergés confia que, en els pròxims dies, es pugui donar per acabada aquesta franja d'edat i així poder començar la següent.

Unes 200.000 persones menors de 60 anys han estat vacunades a Catalunya amb la primera dosi d'AstraZeneca. Són gent de col·lectius essencials que ara estan pendents de com els afecta la decisió del Ministeri de Sanitat d'aturar "per precaució" la vacunació. Una qüestió que, de moment, està a l'espera dels resultats d'estudis en marxa i que la consellera de Salut, Alba Vergés, confia que es resolgui la setmana vinent en el Consell Interterritorial. Ara per ara, no hi ha ningú amb la segona dosi d'AstraZeneca posada i hi ha termini fins a finals d'abril, quan s'haurien de començar a posar les primeres segones dosi. "Tenim dies encara, però espero que es prengui la decisió com més aviat millor per reduir els neguits", ha afegit.

Respecte a la decisió del Ministeri de Sanitat d'aturar "per precaució" la vacunació amb AstraZeneca, Vergés confia que els tècnics de Salut avaluïn els estudis per presentar una proposta en el Consell Interterritorial de la setmana vinent i que, per tant, aviat es prengui una decisió sobre si s'ha de posar o no la segona dosi. De moment, a Catalunya, no hi ha ningú que la tingui i hi ha termini fins a finals d'abril, quan s'haurien de començar a posar les primeres segones dosis.

Vergés ha tornat a demanar confiança amb la vacunació i ha subratllat el missatge de l'Agència Europea del Medicament, segons la qual, els beneficis de la vacunació superen "en molt" els riscos que hi pugui haver. "La gent s'ha de sentir molt segura perquè la vacunació és l'esperança que tenim tots", ha afegit.

El Ministeri de Sanitat ha recomanat utilitzar la vacuna d'AstraZeneca a partir dels 60 anys després que ahir a la tarda l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) va concloure que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats poden ser "un efecte secundari infreqüent" del vaccí. De la seva banda, fonts del Departament de Salut puntualitzen que la recomanació ministerial acota l'ús de la vacuna a la franja d'edat d'entre 60 i 65 anys. L'executiu estatal ho ha indicat a les Comunitats Autònomes durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que s'ha celebrat després de la reunió urgent dels ministres de Sanitat de la Unió Europea per analitzar la situació.

L'EMA ha trobat un "possible vincle" entre un reduït nombre de casos de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el vaccí britànic. Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els "beneficis superen els riscos".

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha indicat que el nou criteri, aprovat per "àmplia majoria", s'adopta "per principi de precaució", i que en virtut de la logística ja determinada per als propers dies, es continuarà vacunant el col·lectiu d'edat entre 60 i 65 anys. Sobre si s'aplicarà la vacuna a gent superior a aquesta franja, Darias s'ha remès a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix demà per debatre aquesta i altres qüestions, com ara què passa amb les persones de menys de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca.

Darias ha assenyalat, en aquest sentit, que hi ha, almenys dues opcions en estudi, completar la pauta amb un vaccí d'una altra companyia -ha condicionat aquesta opció a la informació que es desprengui d'assajos que hi ha en marxa en alguns països- o limitar-la a la primera dosi ja rebuda atesa la protecció del 70% que la farmacèutica assegura que aconsegueix el seu producte.

Tot i el nou panorama la ministra ha mantingut el compromís de l'executiu estatal de tenir el 70% de la població espanyola vacunada a finals d'agost i, de fet, ha indicat un altre objectiu, que és que entre l'abril i el maig s'hagi vacunat tots els majors de 60 anys de l'Estat.

Els 27 acorden que calen més estudis de farmacovigilància en grups específics.