El comitè de seguretat de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va conclure ahir que hi ha una «possible relació» entre la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19 i els coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes. Per això, ha establert que aquests efectes adversos han de figurar a la llista d'efectes secundaris «molt rars» de la vacuna.

Sobre la causa d'aquests efectes, la directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, va destacar en roda de premsa que, «segons les proves disponibles actualment, no s'han pogut confirmar els factors de risc específics, com l'edat, el sexe o els antecedents mèdics de trastorns de la coagulació, ja que els efectes rars s'observen en totes les edats i en homes i dones».

En conseqüència, l'EMA ha deixat als països la responsabilitat de restringir o no el seu ús en determinats grups d'edat, com han fet Alemanya, Països Baixos i Estònia, que han limitat la seva administració a majors de 60 anys. El Regne Unit va anunciar, quan l' EMA detallava els resultats de la seva última avaluació, que s'intentarà evitar administrar aquesta vacuna als menors de 30 anys.

«Qualsevol decisió nacional sobre l'ús òptim en les campanyes de vacunació també tindrà en compte la situació de la pandèmia en qualsevol país individual, i altres factors com l'hospitalització i la disponibilitat de vacunes», va apuntar Cooke. «Les autoritats nacionals poden decidir com volen vacunar i amb quina mena de vacuna», va afegir la cap del comitè de seguretat de l'EMA, Sabine Straus.

Cooke va anunciar que, amb tot, el comitè de seguretat de l'EMA ha sol·licitat «nous estudis i modificacions que estan en curs per proporcionar més informació, i prendrà qualsevol altra mesura necessària». Així mateix, s'exigirà a AstraZeneca que analitzi a fons aquestes trombosis a través d'assajos clínics. «Així que podem esperar que hi hagi nova informació i noves recomanacions a mesura que passi el temps», va sostenir Cooke. L'EMA s'havia de renuir ahir a la tarda amb els ministres de Salut de la Unió Europea per discutir aquestes noves troballes.

«Una explicació plausible»

La directora executiva de l'EMA va indicar que «una explicació plausible» per a aquests casos és «una resposta immune que condueix a una condició similar a la que s'observa a vegades en pacients tractats amb heparina (trombocitopènia induïda per heparina, HIT)». «Les dades actualment disponibles no ens van permetre identificar una causa definitiva d'aquestes complicacions», va afegir Straus.

Quant a com evitar el risc de tenir una trombosi després de rebre aquesta vacuna, l'EMA encara no té clar quin pot ser el tractament. «La comissió no pot recomanar cap mesura específica per reduir el risc», va afirmar Straus, encara que va apuntar que «els sanitaris no haurien de fer servir heparina en casos com aquests, sinó altres anticoagulants, però no hi ha una recomanació de tractament encara».

En qualsevol cas, l'organisme regulador europeu ha determinat que «la combinació reportada de coàguls de sang i baixa de plaquetes és molt rara», i que «els beneficis generals de la vacuna en la prevenció de covid-19 superen els riscos dels efectes secundaris».