Salut descarta de moment que hi hagi cap relació entre la mort de dos homes a Tàrrega i Cervera i la vacuna d'AstraZeneca, han explicat a l'ACN fonts del departament. Tots dos van morir a les poques hores de rebre el vaccí. En el cas de Tàrrega, es tracta d'un home de 65 que es va vacunar aquest dimecres al matí i va morir a la tarda. El de Cervera, que tenia 63 anys, va rebre la vacuna el 25 de març, i va perdre la vida l'endemà. Segons ha pogut saber l'ACN, va anar dues vegades al CAP dient que tenia molt mal de cap, però en les dues ocasions li van dir que era un efecte secundari freqüent del vaccí.

En el cas del de Tàrrega, segons ha informat avui el diari 'Segre' i han confirmat a Efe fonts del Departament de Salut, l'home va morir dimecres de la setmana passada, dues hores després que acudís a posar-se la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca. «És un cas que està sota investigació, però, de moment, amb les dades recopilades fins avui no hi ha relació causa-efecte amb la vacuna», han assegurat a Efe fonts del Departament de Salut, que, seguint els protocols, han comunicat el cas als serveis de farmacovigilància de l'Agència Espanyola del Medicament.

Una neboda del mort ha compartit a les xarxes socials un missatge en què explica que era un home «sa i esportista» i que, aproximadament una hora després de vacunar-se, va perdre la vida.

«No crec en les casualitats, sí en els fets. Em fa ràbia perquè ens diuen que són casos aïllats, però convidaria tots els membres de l'EMA i les seves famílies a donar exemple i posar-se l'AstraZeneca, a veure si així ens diuen que són casos aïllats», ha escrit la neboda. La familiar assegura: «No tenen vergonya». I agraeix el suport rebut per desenes de missatges arran de la seva denúncia a les xarxes socials.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar ahir un «possible vincle» d'AstraZeneca amb els casos inusuals de coagulació sanguínia reportats en algunes persones que van rebre aquesta vacuna, però considera que els seus beneficis continuen estant per sobre del risc dels efectes secundaris.

El comitè de seguretat (PRAC) de l'EMA considera que els coàguls de sang «inusuals» amb baixes plaquetes «s'han d'incloure com a efectes secundaris molt rars» de la vacuna.