El Tribunal Suprem ha rebaixat de dotze a sis anys de presó la pena imposada a un home condemnat per violar una dona que estava borratxa i drogada a l'entendre que no es tractava d'una víctima en una situació especialment vulnerable, perquè es va defensar i es va oposar a l'agressió.

La violació es va produir el 23 d'octubre del 2016 entre la una i les tres de la matinada, quan l'agressor va conèixer un grup d'amics, en què hi havia la víctima, de 18 anys, a l'aparcament d'una discoteca de València, i la va forçar sexualment en un solar pròxim a l'aparcament d'una discoteca de València, i la va forçar sexualment en un solar pròxim.

Primera pena de 6 anys

En una primera sentència l'Audiència Provincial de València es va condemnar l'home a sis anys de presó per agressió sexual, la mateixa pena que ara li imposa el TS. El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va elevar la pena a dotze anys en aplicar l'agreujant de situació d'especial vulnerabilitat que recull el Codi Penal.

La noia, que tenia 18 anys, «es trobava molt afectada per l'alcohol i les drogues ingerits», «no era conscient de la realitat» i tenia «pertorbades les facultats intel·lectives i volitives, fins al punt de no ser capaç de determinar la seva conducta sexual amb llibertat i coneixement de la significació dels actes», segons el tribunal. Però el Suprem recorda que, d'acord amb la doctrina de l'alt tribunal, l'agreujant d'especial vulnerabilitat «no està en la falta o limitació del consentiment de la persona ofesa, sinó en la reducció o eliminació del seu mecanisme d'autodefensa davant l'atac sexual».

En aquest cas, destaquen els magistrats, «la víctima des d'un primer moment que l'acusat la va agafar per la cintura, va ser conscient del que pretenia i va mostrar la seva oposició a les seves pretensions, tant de forma oral, dient «prou, prou», com mitjançant els actes que va realitzar, mirant de resistir-s'hi, mossegant-lo, esgarrapant-lo i colpejant-lo a la boca».

Tot i que en els fets provats s'assenyala que l'acusat, coneixent l'estat en què es trobava la víctima, va decidir aprofitar-se'n, el Suprem recalca que l'alcohol i les drogues que la noia havia pres «no van suposar reducció o eliminació de la seva possibilitat d'autodefensa contra l'atac sexual». Conclou que no es pot aplicar l'agreujant d'especial vulnerabilitat.