El BIOCOMSC avisa que un 50% més dels contagis acaba a l'UCI, probablement per la variant britànica, i que caldrà més que confinament comarcal per baixar la xifra de crítics. En declaracions a Rac 1, la investigadora Clara Prats ha augurat que a finals de la propera setmana o principis de la següent s'arribarà a la xifra de 600 persones a l'UCI, el que implica desprogramar activitat. S'arribarà a aquesta quantitat, ha dit, molt abans que en onades anteriors tot i que el creixement de casos està sent "suau". La Setmana Santa, de moment, no ha provocat una explosió de positius. D'altra banda, el grup estima que la vacunació ha estalviat un 60% de morts i un 20% de crítics, així com un 30% en termes d'hospitalització.

Segons el grup d'investigadors de la UPC, el creixement real ara estaria situat al voltant de l'1,1. Són càlculs que fan descomptant els dies festius, quan es fan menys proves. La Setmana Santa, de moment, no hauria comportat una explosió de casos.

Ara bé, ja fa unes setmanes que per un mateix nombre de casos hi ha un 50% més de persones ingressades a l'UCI, ha explicat Prats. L'explicació no està del tot clara, però una possible interpretació és que aquesta onada és la de la variant britànica, que seria més transmissible i també més greu. "Els casos greus no són més greus però hi ha més casos greus", ha resumit.

En aquest sentit, ha avisat que en pocs dies s'arribarà a la xifra de 600 crítics, el llindar a partir del qual es comença a desprogramar. En la tercera onada això va passar a prop del pic de casos, però en aquesta està passant molt abans. Prats ha considerat probable superar el pic de crítics de 731 de l'anterior onada, i ha insistit que "l'única manera d'aturar la pujada de les UCI és aturar el creixement de l'epidèmia".

"Si seguíssim amb una Rt d'1,1 el confinament comarcal podria aturar el creixement, però seria impossible pensar que pogués portar-nos a una disminució de casos", ha argumentat Prats, que ha constatat que per entrar en decreixement caldria alguna mesura més que el que hi ha en vigor actualment.

El BIOCOMSC també ha fet una estimació dels efectes positius que ha tingut la vacunació. Així, en dues o tres setmanes es podria assegurar que les vacunes hauran evitat el 60% de les morts, el 20% dels crítics i el 30% dels ingressats en planta. Pel que fa als casos, el percentatge baixa al 15%.