L'agència de Medicaments dels Estats Units (FDA, en les seves sigles en anglès) ha recomanat aquest dimarts suspendre l'ús de la vacuna de Janssen, de l'empresa Johnson&Johnson, després de detectar sis casos "estranys i greus" de trombosis entre els vacunats. La decisió s'ha pres per "precaució" i mentre s'analitza a fons la situació.

Els casos de trombosis, segons informa la FDA al seu perfil de Twitter, són "extremadament rars", i s'han detectat després que els Estats Units hagi administrat més de 6,8 milions de dosi de la vacuna. Justament aquesta setmana es preveia que la Unió Europea -a Catalunya també-, es pogués iniciar la vacunació amb Janssen.

Johnson&Johnson retarda la distribució de la vacuna a Europa

La companyia mare de la vacuna ha anunciat que retarda la distribució de la vacuna de Janssen a Europa "de forma proactiva" mentre s'estudien els casos de trombosi estranya als Estats Units. Per la seva banda, l'Agència Europea del Medicament ha reiterat que ho està investigant i que "comunicarà els resultats de l'avaluació" un cop arribi a una conclusió. Per ara, "no té clar" que existeixi un vincle i no ha considerat necessari desaconsellar el seu ús mentre estudia els casos.

"Les opinions científiques de l'EMA proporcionen als estats membres la informació necessària per prendre decisions sobre l'ús de les vacunes", recorda un portaveu de l'EMA.

Tanmateix, l'EMA no ha concretat quan podria donar la seva opinió sobre els casos detectats. En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes 3 setmanes a investigar els casos fins a determinar que els més estranys podien ser un efecte secundari "infreqüent" de la vacuna.

Decisió de la companyia

Johnson&Johnson ha assegurat que està en contacte amb els reguladors europeus per a la investigació dels casos i que endarrereix "proactivament la distribució de la vacuna" a Europa. La companyia no ha justificat la paralització del subministrament al bloc europeu, malgrat que la seva autorització condicional per comercialitzar el vaccí continua vigent.

"La seguretat i el benestar de les persones que utilitzen els nostres productes és la nostra principal prioritat", ha defensat la companyia en un comunicat.