El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha desglossat l'import de les principals inversions del pla de recuperació, que concreta com s'utilitzaran els 70.000 milions dels fons europeus entre 2021 i 2023. La partida més elevada és de 13.200 milions d'euros que es destinaran a l'estratègia de mobilitat sostenible que vol impulsar el vehicle elèctric. La segona inversió més elevada és de 6.820 MEUR i s'usarà per a la rehabilitació d'habitatges i regeneració urbana amb, entre d'altres, la instal·lació de panells solars. El pla preveu destinar 4.315 MEUR a la modernització de les administracions públiques, 4.060 MEUR a la digitalització de petites i mitjanes empreses i gairebé 4.000 MEUR al desenvolupament de la xarxa 5G.El pla també preveu invertir 3.780 MEUR en la política industrial basada en l'economia circular i la gestió de residus, 3.590 MEUR en un pla de competències digitals, 3.400 MEUR per al sector turístic, 3.380 MEUR per al desenvolupament del sistema de ciència i 3.165 MEUR per al desplegament d'energies renovables.

En roda de premsa aquest dimarts, Sánchez ha remarcat que és el pla econòmic "més ambiciós i transcendental de la recent història econòmica d'Espanya" i la "major oportunitat" que té l'Estat des de l'entrada a la Unió Europea. "Oportunitats com aquesta només es presenten un parell de cops en un segle i no la deixarem passar", ha assegurat.

El pla de recuperació s'articula a través d'un total de 212 mesures de les quals 110 són inversions i 102 són reformes. Pel que fa a les reformes, s'inclou la modernització i reforç del sistema nacional de salut, un nou sistema energètic i desplegament de renovables, la modernització de la justícia, la nova economia de les cures o la llei d'aigües i pla de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització.

Sánchez ha dit que el pla s'enviarà a Brussel·les "al llarg del mes d'abril" i que Espanya serà dels primers països a enviar-lo a la Comissió Europea. El president de l'executiu el presentarà aquest dimecres al Congrés després d'haver tractat la qüestió en la segona reunió de la comissió interministerial de governança del pla.