Protestes, enfrontaments amb la policia, ús de gasos lacrimògens, negocis assaltats, desplegament d'efectius de la Guàrdia Nacional. Les escenes que es van viure l'any passat a Minneapolis després de la mort a mans de la policia de George Floyd van tornar diumenge a la ciutat després que un agent matés d'un tret Daunte Wright, un altre home negre, de 20 anys, al qual la policia havia parat presumptament per una infracció menor de trànsit. Els fets van tenir lloc a Brooklyn Center, un suburbi a 15 quilòmetres del centre.

Aquesta mort va encetar la impotència en una ciutat que viu ja amb enorme frustració i tensió el judici a Derek Chauvin, el primer dels quatre exagents imputats per la mort de Floyd que està sent jutjat i el qual s'enfronta als càrrecs més greus, d'assassinat en segon i tercer grau i homicidi negligent.

Un ambientador al retrovisor

La policia va parar diumenge al migdia Wright al seu cotxe per portar un ambientador penjat al retrovisor, segons va explicar la mare de la víctima, Katie Wright, a qui el noi havia trucat per preguntar-li per la documentació de l'assegurança del vehicle. En aquesta parada els agents, segons la versió policial, van comprovar que tenia pendent una ordre d'arrest i van intentar detenir-lo.

Segons el vídeo fet públic aquest dilluns per la policia local, van tenir problemes per emmanillar-lo i Wright va aprofitar per ficar-se de nou al cotxe. En aquell moment, una agent el va amenaçar amb la seva taser i va disparar, però no amb la pistola de descàrregues elèctriques sinó amb l'arma de foc. Tim Gannon, el cap de la policia local, ha assegurat que va ser una «descàrrega accidental». L'agent està en baixa administrativa.

Wright va continuar conduint ja ferit fins que va xocar amb un altre cotxe. Els serveis d'emergències, després d'intentar infructuosament reanimar-lo, van declarar oficialment la seva mort al lloc del xoc.

Quan va començar a propagar-se la notícia centenars de persones van començar a congregar-se a la tarda davant la seu del Departament de Policia de Brooklyn Center i van anar en augment les tensions i enfrontaments, en què la policia va utilitzar material antiavalots, gasos lacrimògens i bales de goma. Els prop de 500 manifestants es van dispersar quan van arribar per donar suport a la policia efectius de la Guàrdia Nacional, desplegats a la ciutat ja pel judici a Chauvin. Uns 20 negocis van ser assaltats a la zona.