El Govern ha decidit allargar almenys una setmana més el confinament comarcal a Catalunya, fins al 26 d'abril, i avisa que només si aleshores els indicadors epidemiològics acompanyen es posarà en marxa la reobertura. Així ho han explicat aquest divendres al migdia en roda de premsa els responsables del Procitat i Salut de la Generalitat.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat la "pròrroga" de 7 dies del confinament comarcal per consolidar l'estabilització de les dades epidemiològiques i de la pressió assistencial i, fins i tot, per arribar a una situació de regressió als hospitals. "Aquests set dies els necessitem", ha dit Ramentol, que ha recalcat que no es poden plantejar processos d'obertura fins que no es constati "de manera fefaent" que s'ha sobrepassat el pic de contagis i de pressió assistencial. Sí que ha constatat que no hi ha hagut una explosió de casos per Setmana Santa, però ha remarcat que els centres sanitaris han hagut de fer desprogramacions.

Diverses veus havien reclamat ampliar el confinament, entre ells diversos alcaldes de l'Ebre, del Pirineu o la pròpia alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També alguns consellers de JxCat s'hi havien posicionat en aquest sentit, com ara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, o el d'Interior, Miquel Sàmper.

Ja a primera hora, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Sàmper havia explicat que des de fa dies s'estan estudiant possibles noves demarcacions territorials diferents de les comarques que permetin prendre decisions diferents en funció del territori i tenint en compte la seva situació epidemiològica.

Com a exemple per impulsar un confinament "diferent" del comarcal ha parlat del cas de les Terres de l'Ebre, una regió que té "molt controlada" la pandèmia. "Es pot generar una injustícia volent que les mesures siguin iguals (que a la resta del territori)", ha afirmat.

Sàmper també ha descartat un confinament metropolità específic per a Barcelona i ha assegurat que el que s'està estudiant és quin és el millor espai territorial "generalitzat" per no fer diferències.

Sobre les dificultats que pot comportar per a la gent entendre els límits de les vegueries o les regions sanitàries a l'hora de desplaçar-se, ha admès que caldrà fer "molta pedagogia". Amb tot, ha afegit la possible solució serà millor per a la població perquè seria un espai més esponjat i la gent es podria moure més.

Multes

El conseller en funcions també ha apuntat que almenys un 12% de les multes posades per saltar-se les restriccions des de l'inici de la pandèmia ja s'han cobrat avui dia. Sàmper ha admès el ritme "lent" en el cobrament però s'ha mostrat convençut que totes es cobraran i que no hi ha "riscos" que prescriguin. Segons ha dit, es va contractar advocats i personal administratiu per accelerar el procés de tramitació de les sancions.