El govern català ha intervingut des de l'inici de l'epidèmia 36 residències geriàtriques, de les quals n'ha tancat set i quatre encara estan sotmeses a control públic, per mal funcionament, un nombre elevat comparat amb les 28 que havia ordenat tancar en l'última dècada, entre 2010 i 2019.

Segons fonts dels Departaments de Salut i de Treball, Assumptes Socials i Famílies (DTASF), durant l'any passat van fer un seguiment "exhaustiu" de les residències, en les quals el coronavirus va causar una alta mortaldat, amb 4.557 interns morts dins de residències sense arribar a ser traslladats a hospitals, a més de molts altres centenars que van morir en centres sanitaris.

Precisament, la situació que el coronavirus va crear en les residències va motivar que la gestió dels centres geriàtrics passés a dependre també del Departament de Salut, a més del d'Assumptes Socials, que segueix sent el competent en les inspeccions, recolzat ara per especialistes de Salut.

A Catalunya hi ha actualment un total de 1.038 residències geriàtriques en funcionament, set menys que a l'inici de l'epidèmia, en les quals hi viuen aproximadament unes 55.000 persones d'edat avançada.

Fonts del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies han detallat a Efe que des de l'inici de l'epidèmia han fet més de 39.000 trucades per fer "acompanyament i control" de les residències, si bé han reconegut que no van poder facilitar recursos sanitaris suficients a l'inici de l'epidèmia i, en tractar-se d'una crisi sanitària, es va acordar fer també competent al Departament de Salut.

Tot i així, segons les mateixes fonts, des d'Assumptes Socials han anat monitoritzant el funcionament i situació dels 1.684 centres residencials, sumant els de persones majors, persones amb discapacitat i salut mental i addicions.

El secretari general del DTASF, Oriol Amorós, ha ressaltat a Efe "la feina conjunta i integrada dels equips socials i sanitaris, en coordinació amb l'atenció primària i els referents territorials de Salut i del DTASF, que han significat unes 13.000 actuacions i mesures a totes les residències".

Amorós ha detallat que "des de l'inici de l'epidèmia i de la mà de Salut han desplegat i han fet seguiment dels protocols contra la covid-19, han reforçat les mesures higièniques, organitzat circuits nets i bruts de coronavirus, vigilat que les sectoritzacions i aïllaments es fessin correctament i acompanyat a les direccions dels centres", a més d'elaborar la classificació de residències en verds -sense casos de covid-; taronges -casos controlats-, i vermelles -amb brots-.

Després de la vacunació gairebé completa dels usuaris de les residències i dels seus treballadors, aquesta setmana només queda una residència, a Tarragona, amb casos encara actius de covid en situació "vermella".Amorós també ha destacat que han fet que totes les residències tinguin un pla de contingència obligatori i que són conscients que durant la pandèmia l'aspecte sanitari "era lògic" que havia de prioritzar-se.

En aquest sentit, els responsables del departament que dirigeix Chakir El Homrani defensen, malgrat les nombroses crítiques rebudes, que han actuat "de manera urgent i dràstica quan ha estat necessari, perquè vam veure que algunes no funcionaven bé i les intervenim", i que han pres "mesures molt contundents", amb la intervenció de 36 residències, de les quals quatre encara romanen en aquesta situació.