18 de abril de 2021
18.04.2021
Regió7

El Govern preveu una reobertura asimètrica vinculada a les dades

L'Executiu català també admet que el toc de queda no es podrà aplicar si decau l'estat d'alarma el 9 de maig

17.04.2021 | 23:34
El Govern preveu una reobertura asimètrica vinculada a les dades

El Govern prepara un pla de reobertura i desescalada vinculat a l'evolució de les dades epidemiològiques, que seria asimètric depenent de la situació dels territoris, i admet que el toc de queda no podrà aplicar-se si finalment decau l'Estat d'alarma el proper 9 de maig.

El declaracions a Rac1, la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, va explicar ahir que l'executiu català treballa en aquest pla de desescalada gradual semblant al de la passada tardor, quan va arribar la segona onada.

Budó va defensar que si es consolida l'estabilització de les dades epidemiològiques dels últims dies i s'inicia una tendència a la baixa de les mateixes, al costat del procés de vacunació que ja està «tenint efecte», el Govern ha de començar a dissenyar un pla de reobertura i de desescalada gradual per implementar, sempre que les xifres «l'acompanyin».

Aquest pla, va dir la consellera, seria asimètric com ja es va fer el passat any, amb mesures «no tan generalitzades» sinó «més territorials. En aquest punt, va recordar que el 2020 el Govern va fer intervencions «quirúrgiques» en determinats territoris com la conca d'Òdena o les comarques del Segrià.

Després que divendres el Govern prorrogués el confinament comarcal fins al proper 26 d'abril, la consellera va assegurar que el confinament per vegueries «no està descartat en absolut». «Pot ser una solució, podria ser un primer pas en la desescalada i en la reobertura de la mobilitat».

Com a govern, «el nostre compromís és que no estarem ni un dia més de l'estrictament necessari amb mesures restrictives», va agregar. Respecte a la possibilitat que l'estat d'alarma decaigui finalment el 9 de maig, Budó va subratllar que l'executiu català estudia «alternatives legals» per poder aprovar mesures restrictives mentre siguin necessàries.

Tot i això, va admetre que sense el paraigua de l'estat d'alarma no es pot aplicar el toc de queda: «Va ser una de les raons principals d'aquest segon estat d'alarma. El Govern de la Generalitat no té capacitat reguladora per aplicar-lo», va dir.

En aquest sentit, en el transcurs de l'entrevista a Rac1, va acusar al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, «d'irresponsabilitat», ja que la pandèmia de la covid-19 «està plenament entre nosaltres». També va titllar les intencions del president «d'electoralistes» i no «sanitàries».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook