El cap de Govern espanyol, Pedro Sánchez, no va mencionar ahir la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso en el primer acte oficial de campanya electoral de cara als comicis del 4 de maig a Madrid, com sí que havia fet anteriorment.

Ayuso li havia retret entrar a la precampanya madrilenya com si fos el candidat i buscar l'enfrontament directe. «És el candidat a Madrid», va dir Ayuso durant l'acte de campanya ahir a Las Rozas. I ho justificava dient que és ell qui decideix «les mentides que ha de dir» l'aspirant socialista, Ángel Gabilondo, de qui va afegir que pot convertir-se en el seu «teloner». «Pedro Sánchez és Pedro Sánchez i Ángel Gabilondo és Ángel Gabilondo. I a aquestes eleccions, què hi farem, em presento jo, senyora Ayuso», li va replicar Gabilondo.

A l'acte del PSOE, que va ser semipresencial a la seu federal del partit, Gabilondo va criticar que l'única paraula que Ayuso tingui a la boca sigui «Sánchez». Ayuso li va contestar que «el té a la boca perquè és ell el candidat» i «es juga molt» a aquestes eleccions.

Durant el primer acte de campanya, el PSOE va fer una crida a tots els progressistes. El va demanar que vagin a votar per posar fi a vint-i-sis anys de governs de PP a la Comunitat de Madrid. Sánchez va reclamar una participació massiva de l'esquerra per evitar l'executiu de «la plaça de Colón» i que el PP continuï el «saqueig».

Per al cap de Govern, la sortida de la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus només té dos camins possibles: el d'una recuperació justa amb un Executiu seriós i progressista liderat per Gabilondo, o «el Govern de la plaça de Colón» que va dir que significa un Madrid estret, d'odi, exclusió social, ultradreta i corrupció.

El PSOE va insistir a acusar el PP de maniobrar sempre perquè Espanya no es recuperi de les seves crisis. «Diuen que estimen molt a Espanya, però només l'estimen si estan al Govern, perquè si no governen, la seva màxima és que millor que Espanya s'enfonsi, que ja arribaran ells per salvar-la o, si més no, per tornar a governar i reprendre el saqueig. Això -va postil·lar- és el que fan». Pel cap de l'Executiu, la corrupció és el senyal d'identitat del PP en general i a Madrid de forma especial.

Sánchez va aprofitar per repetir el seu missatge d'esperança en la vacunació com a palanca de la recuperació i per defensar l'escut social posat en marxa pel Govern central per ajudar els més vulnerables.

Sánchez va lamentar no haver comptat amb el suport de PP i va recordar dades com que Espanya té ja pràcticament més persones vacunades que contagiades.

Després d'insistir que el full de ruta és «vacunar, vacunar i vacunar» i que el final de la pandèmia està més a prop, va recalcar els efectes positius a Espanya del Pla de Recuperació que el Govern enviarà a Brussel·les abans que s'acabi abril. El president de Govern va destacar els beneficis que per a Madrid tindrà aquest pla i es va aturar especialment en les oportunitats que obrirà a molts joves que busquen feina.

Sánchez es va dirigir a aquest col·lectiu per recordar que els que tenen menys de vint-i-sis anys només han conegut les formes del PP a la Comunitat de Madrid i per oferir-los una alternativa que els il·lusioni.

El líder del PSOE va avalar les 350 mesures plantejades per Gabilondo en el seu programa per a pal·liar l'estancament de Madrid i va assegurar que aconseguir que es posin en marxa està a l'abast de la mà. «L'únic que ens cal és anar a votar tots els progressistes el pròxim 4 de maig la candidatura d'Ángel Gabilondo. El que necessitem els progressistes -va recalcar- és votar, votar i votar».

Per una altra banda, el candidat de Ciutadans, Edmundo Bal, va arrencar la campanya al Molar, un dels municipis de la regió que governa el partit taronja, per a reivindicar la «solvència» de la seva gestió, allunyada de la corrupció i les pujades d'impostos». A més, Bal va advertir que Ayuso «vol governar amb Vox» després de trencar el Govern de coalició amb Ciutadans a Madrid.

En l'acte d'arrencada de campanya a Móstoles, el president de Vox, Santiago Abascal, va acusar el PP de posar-se «de costat» amb el Govern de Pedro Sánchez, amb el qual diu que cal mantenir «distàncies infinites».Al costat d'ell, la candidata del partit, Rocío Monasterio, va dir en al·lusió al lema de campanya d'Ayuso que per a defensar la llibertat «cal deixar de votar al mateix, perquè llavors estarem igual».

Más Madrid va celebrar l'acte a Vallecas, on la candidata, Mónica García, va carregar repetidament contra el Govern d'Ayuso i li va dir que «el que sí que serà apassionant és que surti de la Porta del Sol».

Unides Podem va triar el multicultural barri de Lavapiés per a un míting en el qual el seu candidat, Pablo Iglesias, va dir que optar pel seu partit és una «garantia que es faran polítiques d'esquerres».