L’estratègia de vacunació està pendent de decisions clau, algunes, com què s’ha de fer amb l’administració de la vacuna de Janssen, han de resoldre’s a l’Agència Europea del Medicament (EMA) aquest dimarts, dia en què la Comissió de Salut Pública es reuneix amb diversos afers de pes a debat.

En un moment en què les comunitats autònomes alerten de la falta de vacunes, serà clau el pronunciament de l’Agència Europea sobre l’administració de Janssen.

L’EMA ha investigat els sis casos de trombes molt rars detectats en pacients vacunats amb aquesta monodosi als Estats Units, on uns 6,8 milions de persones ja han rebut el sèrum d’aquesta filial de Johnson & Johnson. Un pronunciament favorable permetrà accelerar les immunitzacions a Europa, que té precontractades 400 milions de dosis d’aquesta marca.

Espanya té emmagatzemades les primeres 150.000 vacunes de Janssen, que van arribar just quan la farmacèutica va decidir paralitzar la distribució cautelarment.

Aquest dilluns s’ha conegut un dels esborranys en què treballa la Comissió de Salut Pública, on s’aborda la conveniència d’augmentar l’interval entre la primera i la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus per als menors de 79 anys, a fi d’accelerar la inoculació d’almenys un sèrum al major nombre de persones vulnerables, en la línia del que ha fet la Gran Bretanya.

En concret, el document proposa continuar amb la separació de segones dosis de Pfizer i Moderna, tal com es recull en l’estratègia actual (21 dies i 28 dies, respectivament), però augmentar l’interval en els menors de 79 anys entre sis o vuit setmanes.

De moment, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha avisat que les vacunes de covid-19 autoritzades «han d’utilitzar-se tal com es descriu al prospecte del producte», cosa que es tradueix en dues dosis amb «tres setmanes» de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer-BioNTech i «28 dies» per a Moderna.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha volgut precisar que aquest és un document en què s’exposen opinions, i que no és «bo que es discuteixi d’esborranys perquè es mediatitza la discussió dels tècnics».

El Govern i les comunitats autònomes tenen també pendent decidir si administrar la segona dosi d’AstraZeneca als menors de 60 anys ja vacunats amb la primera o apostar per la inoculació d’una altra vacuna.

Després de decidir-se que aquesta vacuna quedava prescrita per als majors de 60, uns dos milions de persones menors d’aquesta edat estan pendents encara de saber si rebran la segona dosi d’AstraZeneca, una d’una altra farmacèutica o cap més.