El Procicat estudia permetre als restaurants servir sopars primer a les terrasses i després a l'interior. Així ho va dir el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, en una entrevista ahir al 3/24, el dia abans que entri en vigor l'aixecament del confinament comarcal. A més, el titular d'Interior va obrir la porta a «suavitzar» el confinament nocturn abans que s'acabi la vigència de l'estat d'alarma, el 9 de maig. La Generalitat va optar per l'opció més restrictiva i «hi ha marge» per canviar-ho a les 11 del vespre, va afirmar. Ara el toc de queda comença a les 10. Sàmper també va dir que el Govern treballa en una desescalada asimètrica que pot incloure mesures més dures per territoris.

Restauració

Davant la pregunta de si acceptaria la petició que ha fet l'Ajuntament de Barcelona de permetre als bars i restaurants servir sopars, el conseller d'Interior va assegurar que «és una opció que s'està treballant».

Va explicar que la via que triaria el Govern per deixar treballar els restauradors també a la nit seria primer la de flexibilitzar les restriccions a les terrasses. «És evident que quan comenci la restauració nocturna serà a l'exterior», va anunciar. Va aclarir que el fet que estigui sobre la taula «no vol dir que s'hagi de complir», perquè dependrà de l'evolució del virus.

El conseller d'Interior va afegir que si els locals tinguessin sistemes de ventilacions forçades «que arribessin a un índex de renovació d'aire de 12 litres per persona i segon», els restaurants «podríen obrir ja». Aquesta és una «opció a mitjà termini que ens hem de plantejar», tot i que «requereix inversions», va puntualitzar.

Una mesura que podria canviar abans que s'acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig, és el confinament nocturn, que ara és entre les 10 del vespre i les 6 del matí. Segons el conseller, «si les dades ho permeten», el toc de queda «s'ha de suavitzar tan aviat com es pugui».

Sàmper va argumentar que el decret d'estat d'alarma «no obliga a arribar a la màxima extensió», i hi ha comunitats com les Balears que ja l'han situat a les 11 del vespre. La nova restricció podria ser des de les 11 a les 4, les 5, o les 6», va dir.

Desescalada asimètrica

El Govern també està treballant en una desescalada asimètrica amb mesures més dures per territoris com Lleida, que tenen uns índexs de contagis de covid-19 més alts, i més relaxades en llocs com les Terres de l'Ebre, que es troba en la situació contrària.

Sàmper va voler deixar clar que la situció actual «no té res a veure ni amb la primera, ni amb la segona, ni amb la tercera onada», i va afegir que el «paradigma d'obrir i tancar» no s'hauria de repetir. Per tant, va descartar tornar a escenaris restrictius molt servers a Ponent, on la situació epidemiològica «preocupa». «No ens posem nerviosos. Encara que siguin mesures asimètriques, Lleida tampoc patirà el que ha patit fa uns mesos», va assegurar.

El conseller es va mostrar optimista de cara al futur i va afirmar que hi ha experts que descarten que tornem a tenir «episodis bruscos» de creixement de contagis encara que torni el fred gràcies a la vacunació, que està per sobre de la mitjana europea. «No ens va gaire malament», va remarcar. Va afegir que les dades epidemiològiques demostren que «estem molt millor que França o Itàlia».

Bales de foam

Sàmper també es va referir a la noia que va perdre l'ull a les manifestacions posteriors a l'empresonament del raper Pablo Hasél. Va assegurar que hi ha tres policies identificats que podrien haver disparat la bala de foam, i que han traslladat tota la informació al jutge que porta la instrucció del cas perquè determini qui és l'autor material del tret.

A banda d'això, el Departament d'Interior està a l'espera de l'estabilització de les seqüeles de la víctima per oferir-li una indemnització econòmica per «reparar el dany». Preguntat si d'aquesta manera s'estalviarien haver de respondre als jutjats per aquests fets, Sàmper va dir que darrere el protocol de reparació del dany «hi ha la intenció que no vagin a judici» si la representació jurídica de la noia considera que no hi ha conseqüències penals.

El conseller va plantejar que ha de ser el Parlament qui determini quin ha de ser el model d'ordre públic dels Mossos. «Si les bales de foam estan en crisi, parlem-ho al Parlament amb experts», va dir.

D'altra banda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va assegurar que hi ha «un problema» amb la vacunació de membres dels Mossos d'Esquadra, la Policia Local i dels Bombers que s'hauria de resoldre «rapidíssimament». Al cos de Mossos, hi ha entre el 70 i el 80% de professionals immunitzats. La situació és pitjor en el cas dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya. Una situació «no desitjable», va dir.