Dos periodistes de Pamplona i Barakaldo han estat assassinats mentre feien un documental a Burkina Faso, segons ha informat aquest dimarts la ministra d'Exteriors del govern espanyol, Arancha González-Laya. La ministra ha explicat que els dos reporters formaven part d'un grup d'una quarantena de persones amb les que es va perdre contacte en un parc natural a la frontera entre Burkina Faso i Benín. La zona, ha afegit, és "perillosa" i coneguda per "ser un camp d'operació habitual de terroristes, furtius, bàndals i gihadistes". Els reporters estaven fent un documental sobre els operatius al país per protegir els parcs naturals contra la caça furtiva.

"La informació sobre el que va passar és confosa", ha dit González-Laya, que ha remarcat que el govern espanyol està en contacte amb les autoritats de Burkina Faso.

Totes les informacions, ha dit la ministra, "confirmarien que els cossos localitzats corresponen als dos periodistes desapareguts".

"És una notícia trista", ha dit la ministra, que ha expressat el seu "màxim respecte" per la família dels periodistes morts i per tota la professió.

Entre els desapareguts també hi havia un ciutadà irlandès, tot i que la ministra no ha confirmat el seu estat. Algunes agències internacionals apunten que també hauria estat assassinat.

Estat del país

L’est i el nord de Burkina Faso han patit un augment de la inseguretat durant els últims anys, especialment a causa del repunt dels atacs per part de grups gihadistes, entre els quals, la branca d’Al-Qaida al Sahel, el Grup per al Recolzament de l’Islam i els Musulmans (JNIM), i Estat Islàmic al Gran Sàhara (ISGS), que han provocat, a més, un increment dels enfrontaments intercomunitaris.

L’Exèrcit burkinès va confirmar dilluns que durant l’última setmana d’operacions antiterroristes han mort quatre militars i han sigut «neutralitzats» dos presumptes terroristes, tal com ha recollit el portal de notícies ‘Burkina24’.

Davant aquesta situació, el primer ministre de Burkina Faso, Christophe Dabiré, va obrir a principis de febrer la porta a un possible procés de diàleg amb els terroristes. «No diem que Burkina Faso estigui en contra de les negociacions amb els terroristes», va afirmar en un discurs davant el Parlament.