L'Hospital de Berga té a la seva disposició l'única ambulància de suport vital avançat de la Catalunya Central equipada amb oxigenoteràpia nasal d'alt flux (ONAF), un sistema que ja s'utilitza als hospitals com a alternativa a la intubació.

Durant la pandèmia, i a causa del trasllat de pacients d'un hospital a un altre, s'ha vist la necessitat que les ambulàncies de suport vital avançat tinguin aquest dispositiu perquè, si no, en el moment del trasllat d'un pacient que portava oxigenoteràpia nasal d'alt flux, calia passar-lo a ventilació assistida, una tècnica més agressiva i innecessària si es disposa d'aquest l'equipament.

La doctora Eva Alda, cap d'Urgències de Salut de la Catalunya Central i de la Base SEM al territori, explica que a l'hospital, quan un usuari necessita oxigen «es comença administrant-li a través d´una mascareta d'oxigen, si amb aquest dispositiu no és suficient, s'escala i es col·loquen ONAF i finalment, si tot fracassa, només ens queda la ventilació assistida».

Trasllat de malalts de covid

I afegeix que és molt bona notícia «disposar d'una UCI mòbil que ens permeti traslladar pacients a altres hospitals aplicant aquests dispositius d'oxigenoteràpia nasal d'alt flux que ja portaven a Urgències o a les plantes d'hospitalització» i evitar així intubacions innecessàries.

L'ambulància equipada amb ONAF s'utilitza principalment en el trasllat de malalts de covid que han de ser derivats des de l'Hospital de Berga cap a d'altres centres de més complexitat, com poden ser Althaia a Manresa, la Mútua de Terrassa o a Barcelona.

El SEM ha valorat que la situació geogràfica de l'hospital de Berga i el seu nivell d'activitat el feien el candidat idoni per disposar d'aquesta ambulància de suport vital avançat (SVA), una unitat avançada que compta amb un equip format per professionals de medicina, d'infermeria i de tècnics en emergències sanitàries.

En total, el SEM ha instal·lat el sistema oxigenoteràpia nasal d'alt flux en set ambulàncies al conjunt de Catalunya.

El personal d'aquestes unitats ha estat format en teràpia d'alt flux, una tècnica mitjançant la qual el pacient amb insuficiència respiratòria aguda rep l'entrada d'oxigen amb certa pressió, però a una temperatura i en unes condicions d'humitat adequades.