El Ministeri de l'Interior ha dictat una ordre per prorrogar les restriccions d'entrada a l'estat espanyol per via aèria als passatgers procedents de països de fora de la Unió Europea i de l'espai Schengen fins el 31 de maig. L'ordre també adapta aquestes limitacions d'entrada per les fronteres aèries a l'evolució de la pandèmia en els diferents països. Concretament, a partir de l'1 de maig, els viatgers procedents, amb o sense escales, de l'Índia, Brasil, Sud-àfrica, Botswana, les Comores, Ghana, Kènia, Moçambic, Tanzània, Zàmbia, Zimbàbue, Perú i Colòmbia només podran entrar en supòsits concrets. La mesura té l'objectiu d'"afrontar el risc derivat de noves variants i de la situació epidemiològica" d'aquests països, indica el ministeri.

L'ordre està firmada pel ministre Fernando Grande-Marlaska i publicada aquest divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Concretament, només podran entrar els viatgers procedents d'aquests països si són residents a Espanya o a Andorra o ciutadans espanyols i la seva parella o ascendents i descendents que estiguin al seu càrrec, "sempre que viatgin amb o per reunir-se amb ell".

També podran entrar a l'Estat el personal necessari per portar a terme activitats de transport aeri, així com personal diplomàtic, consular, d'organitzacions internacionals, militars, de protecció civil i membres d'organitzacions humanitàries en l'exercici de les seves funcions o persones que acreditin de forma documental motius de força major o situació de necessitat, l'entrada dels quals es permetrà per motius humanitaris.

La mesura s'adopta en consonància, expliquen des d'Interior, amb les mesures adoptades pel Ministeri de Sanitat per establir la quarantena a les persones que arribin d'aquests països. "Amb l'objectiu d'acompanyar aquestes mesures i de facilitar-ne el control del compliment, procedeix a limitar les categories de persones exemptes de la restricció genèrica aplicable a aquests països", assenyala el text publicat al BOE.

Les restriccions d'entrada per via aèria a passatgers procedents de països de fora de la Unió Europea i de l'espai Schengen s'han anat prorrogant i adaptant a l'evolució de la pandèmia en els diferents països. L'última pròrroga, que va entrar en vigor el 26 de març, acabava aquest divendres a la mitjanit.