Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el Col·legi de Periodistes de Catalunyai contra les "pràctiques antidemocràtiques que retallen la llibertat de premsa". L'entitat diu que degut a la pandèmia, durant el darrer any s'han accentuat "fins a limitis extremadament preocupants" limitacions a l'exercici del periodisme, des de la limitació de rodes de premsa i les entrevistes a responsables econòmics, polítics i socials, fins a impedir l'accés als periodistes gràfics, passant per l'ajornament canvis "imprescindibles" en els mitjans públics. « La pandèmia no pot ser una excusa», diu el Col·legi, fent una crida a recuperar "les llibertats retallades".

El manifest del CPC subratlla que la mateixa pandèmia "ha demostrat, una vegada més, que els periodistes són professionals essencials" i que és "imprescindible en democràcia". L'entitat lamenta en aquest sentit que "s'hagi aprofitat" la crisi sanitària per "per agreujar i intentar normalitzar pràctiques antidemocràtiques", algunes de les quals "ja es venien produint" amb anterioritat.

El Col·legi reclama que la crisi del coronavirus« no pot ser una excusa» per modificar i limitar les rodes de premsa, i demana que siguin presencials quan es compleixin tots els requeriments sanitaris. "Exigim que no es normalitzin les rodes de premsa virtuals perquè és molt complicat poder fer preguntes i sobretot repreguntes, una de les claus de la feina dels periodistes", argumenten.

El mateix passa amb les entrevistes, segons el manifest: "La feina dels periodistes es veu molt limitada sense la possibilitat d'interpel·lar directament els responsables polítics, econòmics o socials". A més, el text troba "inadmissibles" les "discriminacions, vetos i filtracions" interessades per part de les administracions en temes d'interès públic general. "S'ha d'obrir les portes a tots els mitjans, sense impedir l'accés ni a hospitals, escoles o camps de futbol... com malauradament ha passat", afirmen. En la mateixa línia, tornen a denunciar que "limitar o, directament, vetar la premsa gràfica és un atemptat flagrant a la llibertat de premsa, és censura".

Finalment, el CPC diu que la pandèmia tampoc pot ser una coartada per "ajornar canvis imprescindibles en els mitjans públics". L'entitat reclama novament la desgovernamentalització i denuncia "el mercadeig en el repartiment de càrrecs", com ha fet en d'altres ocasions . "Els càrrecs s'han d'escollir per concursos transparents i en base a criteris estrictament professionals", recorden.

VI Simposi per la llibertat de premsa

En aquest context, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen la 6a edició del Simposi per la Llibertat de Premsa. Una edició que versa enguany sobre les agressions a periodistes i les amenaces a la pluralitat informativa. La primera jornada del Simposi es va celebrar el dilluns passat 26 d'abril i aquest dilluns se celebra la segona, també a Lleida, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.