L'anunci del Govern nord-americà, presidit per Joe Biden, que recolza alliberar les patents de les vacunes del coronavirus perquè el seu ús sigui universal, i, per tant, menys subjecte a la capacitat econòmica de cada país per adquirir dosis, ha forçat els principals actors mundials a posicionar-s'hi, a favor o en contra, encoratjant pel camí un debat complex, que es gestava de fa temps i que la cruenta nova onada a l'Índia ha forçat a accelerar. La Unió Europea, reticent a aquesta proposta, va dir ahir que està disposada a estudiar-la. El Govern espanyol, que fins fa molt poc també era contrari a la liberalització, va anunciar que recolza la posició nord-americana. Les farmacèutiques que produeixen vacunes clamen en contra d'una mesura que consideren contraproduent.

La suspensió de les patents mentre duri la pandèmia, que ja ha causat 3,2 milions de morts i infectat més de 437 milions de persones, no serà fàcil. Tampoc, ràpida. Els més optimistes creuen que pot tardar a arribar, com a mínim, diverses setmanes. Tot depèn ara del que passi a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), on els EUA recolzaran la iniciativa encapçalada des de finals de l'any passat per l'Índia i Sud-àfrica, que ja ha aconseguit el suport de més de 100 països, la immensa majoria en via de desenvolupament, els percentatges de vacunació dels quals fan empal·lir en comparació amb els dels rics.

A l'OMC les decisions es prenen per consens, una cosa que dificulta la seva aprovació, i fins al moment els EUA i la UE s'hi havien mostrant totalment en contra, cosa que feia impossible qualsevol suspensió de les patents. Però l'històric gir de Biden, president d'un país on el 56% de la població adulta ja està vacunada, ho ha canviat tot. Començant per la UE. Ursula von der Leyen va recollir el guant ahir, hores després de l'anunci de l'Administració Biden- «La UE està preparada per conversar sobre qualsevol proposta que respongui a la crisi de forma efectiva i pragmàtica», va dir.