Unides Podem ha presentat una iniciativa parlamentària al Congrés dels Diputats per la qual insta el Govern a impulsar l'aprovació urgent d'un projecte de llei que recuperi el sistema de jurisdicció universal i ampliï la competència dels tribunals espanyols per perseguir delictes comesos a altres països.

Aquesta proposició no de llei, que busca modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial, ha estat presentada per al seu debat a la Comissió de Justícia i busca «reforçar la Justícia Universal». Des d'Unides Podem recorden que fruit dels canvis que la llei va patir el 2014 es va derogar el sistema de jurisdicció universal que estava vigent i que havia permès la persecució i enjudiciament per part dels tribunals espanyols dels més greus delictes i violacions dels drets humans.

Recorden per exemple els casos de Xile, Argentina i Guatemala, i afegeixen que això va situar Espanya «a l'avantguarda de la defensa dels Drets Humans».

Afegeixen que el principi de jurisdicció universal és aquell segons el qual s'assigna competència a les autoritats d'un Estat per a la repressió de delictes que, sense importar el lloc de la seva comissió i la nacionalitat dels autors o les víctimes, atempten contra béns jurídics internacionals o supranacionals d'especial importància.