Els Departaments d'Educació i Salut de la Generalitat treballen en un pla general de salut mental per aplicar properament als centres escolars.

Els treballs per a aquest nou abordatge havien començat abans de la pandèmia però la covid va forçar la seva aturada i fa un temps que s'han reprès «amb més força», segons va explicar ahir en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies el conseller d'Educació en funcions, Josep Bargalló. Precisament, aquest pla ha de servir també per abordar la «incidència» que la pandèmia ha deixat en els centres educatius, on s'han detectat «més conductes disruptives» relacionades directament amb la situació viscuda.

D'altra banda, Bargalló es mostra convençut que s'establirà la gratuïtat i universalització del 0-3, que començaria per P-2 i que s'aplicaria de forma gradual.

Els resultats preliminars d'un estudi elaborat pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu apuntaven que els estudiants de 4t d'ESO de centres d'alta complexitat van presentar més angoixa, estrès i ansietat en la tornada als centres després del confinament. I és que tant el confinament com les conseqüències generals de la pandèmia tenen efectes en la salut mental de tota la població, i els escolars no en són una excepció, tal i com va apuntar ahir Bargalló.

En aquest sentit, el conseller en funcions reconeix que des de la tornada a les aules, que es va produir el setembre passat amb l'inici del curs actual, s'han detectat més conductes disruptives, grups més afectats afectivament que altres. Bargalló va puntualitzar, però, que si les escoles no haguessin obert la situació «hauria estat pitjor».

Part d'aquestes conductes s'han pogut tractar a l'escola, però el conseller admet que l'abordatge ha estat «segurament insuficient», perquè tant el departament de Salut com el Educació de la Generalitat s'han centrat «fortament» a aturar la incidència del virus.

Un servei col·lectiu

Fins ara, Educació ha anat tractant els problemes que ha anat detectant, «alguns més greus que d'altres», i posant servies especials en aquells centres que ho han necessitat.

L'objectiu, però, és enllestir un pla general de salut mental que permeti a Salut tenir serveis específics que, en coordinació amb Educació, puguin anar a les escoles quan sigui necessari, segons va matisar el conseller, que va apuntar que «tenim 5.400 centres i escaig, no tindrem 5.500 psicòlegs» La idea, segons va acabar d'explicar, és la d'acabar creant un servei que treballi «col·lectivament i estigui a disposició de l'escola».