El Tribunal Constitucional va marcar el camí que seguiria respecte a la condemna per sedició imposada pel Suprem als líders del procés amb la sentència en què va rebutjar el recurs d'empara de Jordi Turull i aquest dimarts ha tocat el torn al de Josep Rull. Amb arguments similars i la mateixa divisió entre els magistrats, el ple del TC ha confirmat la condemna de 10 anys i mig de presó que li va imposar l'alt tribunal per la seva responsabilitat en l'1-O.

La sentència, que es coneixerà en la seva integritat en els pròxims dies, comptarà amb els vots particulars discrepants dels magistrats María Luisa Balaguer i Juan Antonio Xiol. La sentència, el ponent de la qual és el magistrat Ricardo Enríquez, argumenta, entre altres qüestions, que no s'ha lesionat el dret del recurrent a la tutela judicial efectiva en relació amb el principi de legalitat, perquè la seva condemna pel Tribunal Suprem està prou motivada de forma individualitzada.

Està justificada, explica, en el fet que va participar activament posant les bases que van propiciar les condicions de mobilització ciutadana encaminada a la celebració d'un referèndum judicialment prohibit, va impedir el normal funcionament de l'Estat que actua en defensa de la legalitat i va participar tant en la convocatòria d'un referèndum il·legal com en la seva realització. Tot això després d'haver sigut prèviament advertit de la no legitimitat constitucional d'aquestes iniciatives.