«Reuneix-nos en un sol lloc i bombardeja’ns a tots alhora», implora Haya Abu al-Ouf a la càmera del mitjà digital Al Masdar. «Acabem amb això, però això», diu mentre assenyala les ruïnes que dominen el paisatge al seu voltant, «el que ens estan fent és inhumà, és una tortura». L’Haya és una supervivent de l’última matança d’Israel a Gaza però ha perdut 42 membres de la seva família i veïns. Aquesta jove de Gaza engrosseix la xifra de 58.000 palestins desplaçats pels atacs aeris israelians. La seva casa era en un dels 450 edificis destruïts o danyats en els últims nou dies.

Cada hora és clau per als habitants de Gaza. El ministeri de Salut palestí ha demanat donants de sang, que no para de minvar per salvar les vides de més d’un miler de ferits. Poc es pot fer ja pels més de 212 morts, entre els quals hi ha 61 nens. A l’escassetat de subministraments mèdics i medicines, se li afegeix l’absència d’electricitat i aigua per a un sistema sanitari al límit. 

Fins a la nit de dilluns ningú pensava en el coronavirus a la Franja de Gaza. Però la destrucció de l’únic laboratori que processava els resultats de les proves de la Covid-19 fa saltar les alarmes en aquest segon front per al sistema de salut. 

Serveis bàsics amenaçats

També la societat de Gaza lamenta la pèrdua de l’emblemàtica llibreria Samir Mansour, un far on acudir a somiar entre llibres. L’Oficina de Coordinació Humanitària de les Nacions Unides a Palestina alerta que els cops a escoles, hospitals i negocis amenacen de provocar «un deteriorament addicional en l’accés a serveis bàsics».

Gairebé un centenar d’edificis han sigut destruïts, entre els quals es troben un nombre indefinit de negocis. Ja impactada per la pandèmia, la destrucció dels mitjans de vida de gran part de la població dispararà la taxa d’atur al 48% que hi havia fins ara. 

Vaga palestina

Als dos costats de la Línia Verda, els palestins s’han unit en una vaga general. La desolació s’estenia des de Nablus fins a la Ciutat Vella de Jerusalem, passant per Hebron, Betlem o Ramal·la. L’atur general ha comptat amb el recolzament de la població palestina d’Israel, que en una mostra d’identificació sense precedents porten tota la setmana als carrers.

Cap al migdia han començat les marxes contra l’ocupació israeliana i en recolzament als seus compatriotes de Gaza. Llavors, les Forces de Defensa Israelianes (FDI) han respost amb llançament de bales de goma i reals, i de gas lacrimogen. A la Cisjordània ocupada, un total de 97 palestins han resultat ferits, i a la Porta de Damasc a la Ciutat Vella de Jerusalem tres persones han sigut arrestades.

Dos morts a Israel

Després d’una nit relativament tranquil·la al cel, els dos bàndols han tornat a llançar míssils. A Israel, dos treballadors tailandesos han mort per l’impacte d’un projectil de les milícies palestines. Després de la trucada de Biden a Netanyahu recolzant l’alto el foc, el secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, ha confirmat haver rebut informació sobre la destrucció per part d’Israel d’un edifici a Gaza que allotjava les oficines d’Associated Press i Al Jazeera. 

França, Egipte i Jordània mantindran converses a la recerca d’un alto el foc entre Hamàs i Israel. També els EUA continuen treballant en la via diplomàtica. L’Estat hebreu encara no té govern i s’acosta un gir massa familiar en les negociacions. Segons informa Haaretz, Gideon Saar sembla estar disposat a compartir el poder amb Netanyahu després que Naftali Bennett de Yamina anunciés que el «govern de canvi» encapçalat per ell i el centrista Yair Lapid estava fora de la taula. Saar repeteix l’estratègia que ja va patir Gantz. Igual que pateix la gent de Gaza una inesgotable repetició de la mateixa història.