Un bar de Valls ha començat a regalar ganivets entre els seus clients com a acció crítica per denunciar la inseguretat que es viu al barri antic. Amb aquesta iniciativa irònica, amb gran repercussió a les xarxes, es vol fer palès el malestar de comerciants i veïns de la zona, que porten temps queixant-se de la delinqüència i deixadesa al centre històric. "La gent n'estem molt cansats i diem prou, s'ha acabat el bròquil", manifesta Jordi Sans, propietari del bar i impulsor d'aquesta acció simbòlica. Avisa que al barri ja s'ha arribat a una situació límit, amb pisos ocupats, habitatges ruïnosos, tràfic de droga, robatoris, etc. i que la gent que hi viu i treballa ha de conviure amb aquesta "degradació contínua" del centre de la ciutat.

A partir d'aquí, demanen a l'Ajuntament de Valls que hi intervingui. Malgrat el reforç policial i les noves càmeres de seguretat instal·lades en determinats punts de la zona, consideren que no n'hi ha prou. Lamenten que no es disposi de cap pla estratègic i social per fer front a aquestes problemàtiques. A través de les xarxes, botiguers i ciutadans exposen episodis concrets. A tall d'exemple, critiquen que s'enderroquessin edificis per habilitar una zona d'aparcament, en el solar conegut com ca la Mateueta, que ha acabat sent un punt d'encontre per a petits traficants. "Tot plegat esdevé un caldo de cultiu molt difícil de poder-ho arreglar, ja fa masses anys que ho estem denunciant", avisa Sans, que té el bar a la plaça de l'Oli. Molt a prop també s'hi troba l'edifici del futur Museu Casteller de Catalunya, encara per obrir. "Un bolet amb el qual s'hi ha dedicat molt temps i que ha tingut un sobrecost brutal" retreu Sans.

La CUP proposa sis mesures d'activació "immediata"

Des de la CUP s'ha emès un comunicat en què coincideix plenament amb aquesta inquietud del veïnat, arran els darrers incidents de baralles amb ferits de navalla i la contínua circulació de droga. La formació anticapitalista considera que el barri antic ha arribat al nivell de "col·lapse" i que l'equip de govern "segueix capficat en fer nous plans i diagnosis" quan el que caldria, per a la CUP, "és actuar immediatament". "Les problemàtiques segueixen sent les mateixes agreujades, la situació és molt greu i cal actuar amb rapidesa", conclou.

A partir d'aquí, el grup municipal de la CUP planteja sis propostes d'activació immediata per revertir la situació: implantar educadors de carrer i patrulles mixtes, iniciar un programa específic d'acció i dinamització comunitària per al centre històric, crear un servei d'atenció i seguiment de les drogodependències, dotar de més plantilla i estabilitat els serveis socials municipals, fer una aposta clara en habitatge donat que cada cop viu menys gent al barri antic, i pacificar el trànsit, reduint considerablement el trànsit rodat.