Sense sorpreses i en el tercer intent, el republicà Pere Aragonès s'ha convertit aquest divendres en el 132è President de la Generalitat amb els vots favorables d'ERC, Junts i la CUP. En total, 74 diputats han donat el seu sí a qui en la darrera legislatura va ser el vicepresident del govern de Quim Torra i que ja ha exercit les funcions de president des del cessament d'aquest. PSC, Comuns, Vox, Cs i PPC han votat que "no", però els seus 61 vots no han estat suficients per contrarestar el bloc independentista: ERC ha recuperat la presidència després de 80 anys.

En les seves darreres paraules abans de la votació, Aragonès s'ha compromès a fer que la victòria republicans a l'hemicicle esdevingui "una victòria de país". "Correspondrà a la feina que fem a partir d'ara, també a la feina que jo faci, que aquesta victòria que avui es pot veure com una victòria de partit esdevingui una victòria de país", ha manifestat. Ha recordat el llegat de Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas, però també dels qui van "defensar les urnes" l'1-O. N'ha reivindicat el mandat i ha recordat la tasca dels "gegants polítics que ho han donat tot pel projecte polític en què creuen, que no és de partit, sinó de país". Així, ha citat Oriol Junqueras -present a l'hemicicle-, Marta Rovira, Carme Forcadell, Dolors Bassa o Raül Romeva, i "als exiliats i presos que estan patint la repressió per haver fet possible que l'1-O votéssim".

El candidat d'ERC ha apel·lat també al concepte de "Catalunya sencera", "que no diferencia ni per orígens socioeconòmics ni per ubicació territorial". D'altra banda, ha insistit que el conflicte polític "s'haurà de resoldre" i que no se soluciona ni desapareix "posant-lo baix de la catifa ni fent d'estruç que amaga el cap". "Som conscients de les dificultats, però això no ha de menystenir ni un sol gram la nostra determinació", ha afegit Aragonès, que ha tornat a fer una crida a solucionar el conflicte polític "votant".

La votació s'ha fet per crida. És a dir, un secretari de la Mesa ha anat cridant cadascun dels diputats, que han respost en veu alta el sentit del seu vot: sí, no o abstenció. Just després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hagi anunciat el resultat de la votació, els diputats d'ERC, Junts i la CUP s'han aixecat dels seus escons per aplaudir. Aragonès ha anat a saludar el president del grup de JxCat, Albert Batet; la diputada de la CUP Dolors Sabater; el líder del PSC, Salvador Illa; i la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. En canvi, els diputats de Vox han marxat de l'hemicicle mentre els diputats aplaudien Aragonès, abans que el recent escollit president hagi pres la paraula.

Aragonès és el setè president de la Generalitat des de la recuperació de la democràcia: Jordi Pujol (1980-2003); Pasqual Maragall (2003-2006); José Montilla (2006-2010); Artur Mas (2010-2015); Carles Puigdemont (2016-2017) i Quim Torra (2018-2020). En tots els casos van ser escollits en primera volta excepte en quatre ocasions: Pujol el 1980 i el 1995, Mas el 2010 i Torra.

La presidenta del Parlament es posarà en contacte amb Felip VI per comunicar-li la votació a favor de la investidura d'Aragonès. Tal com ja avançat, no anirà al Palau de la Zarzuela i ho farà per mitjans telemàtics. I és que és el Rei qui signa el nomenament del president de la Generalitat. L'article 5 de la Llei de la Presidència estableix que la presa de possessió ha de tenir lloc en el termini de 5 dies a partir que es publica el nomenament. Tot apunta que Aragonès podria prendre possessió del càrrec dilluns i posteriorment ho faran els consellers del seu executiu.