L’ANC s’aferra a la unilateralitat en solitari. L’entitat que presideix Elisenda Paluzie considera que no hi ha una altra via per a la independència que la ruptura, però aquesta no convenç al tauler institucional. ERC i Junts no la contemplen en el seu acord per a governar els pròxims quatre anys, mentre que la CUP deixa la porta oberta a triar la forma que genera més consens.

En el full de ruta que votaran els socis en l’assemblea general ordinària que s’allargarà fins al 26 de maig de manera telemàtica, la ANC es fixa com a objectiu impulsar una «revolta permanent» que forci una declaració unilateral d’independència. «La confrontació i la desobediència simultània i persistent en tots els fronts és el que canviarà la correlació de forces contra l’ocupant que provocarà un nou embat que ens permetrà alliberar-nos com a nació», argumenten en el document.

La ANC menysprea qualsevol diàleg amb l’Estat, reclama una acció coordinada tant en el Parlament com al Congrés i exigeix a ERC i Junts un Govern «de concentració nacional que avanci cap a la independència», això és, que emprenguin el camí de la desobediència per a no «malbaratar» el 51,7% del vot independentista en les eleccions del 14-F.

L’Assemblea demana impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per a la independència que actuï com a catalitzador i proposa la creació d’una xarxa de paradiplomàcia institucional i civil amb el suport del Consell per la República.