El president de JxCat, Carles Puigdemont, reclama "restaurar" el "respecte, la confiança i la lleialtat" entre el seu partit i ERC per garantir "l'èxit" del nou Govern. A través d'una carta dirigida a la militància de Junts aquest divendres, el 130è president de la Generalitat ha explicat que s'ha mantingut callat i al marge de les negociacions perquè, a parer seu, això "afavoria l'acord" i no generava "cap distorsió" que "servís als interessos" dels seus "detractors". Puigdemont afirma que aquesta nova etapa ve carregada de "reptes colossals" i que la seva formació serà "determinant". "La desunió, que és una de les preocupacions que més m'amoïnen", assegura tot advertint que "la paga tota Catalunya i té efectes generalitzats".

Segons el líder de Junts la unitat és "una prioritat tan difícil d'assolir ara mateix com irrenunciable". Davant d'això, demana "respecte, confiança i lleialtat" entre els partits independentistes. "Si aquesta cadena es trenca o s'afebleix en alguna baula, el resultat és el recel permanent, la paràlisi política i, al final, l'enfrontament", alerta. En aquest sentit, admet que en els darrers tres anys i mig, "amb decepció compartida per molta gent", "aquesta cadena" s'ha anat "afeblint fins a trencar-se". Cosa que, a parer seu, "ha originat una batalla sense fre que avergonyeix internament i des de fora és molt desconcertant, de la qual ningú no surt ben parat".

Davant d'això, Puigdemont sosté que "l'èxit del Govern no es mesurarà només en l'obra feta, en les polítiques desplegades". "Es basarà, també, i potser ara més que abans, en la seva capacitat de restaurar tot allò que s'ha deteriorat, i que influeix en l'ànim del país", sosté.

En aquest sentit, recorda que "les eleccions no les va guanyar cap partit independentista". Segons ell, els comicis "van tenir un clar guanyador, i aquest és el moviment independentista en el seu conjunt i en la seva diversitat". "Per tant, cap acord i cap estratègia no es poden basar en l'hegemonia d'un determinat partit", conclou.

Puigdemont reitera que "en l'actual procés d'independència i d'Estat de repressió" calia "afrontar els reptes electorals de manera unitària" per tal de "buscar la manera de forçar l'Estat a una negociació fiable". "Caldria irrompre sempre amb la màxima fortalesa i no a partir de la suma de debilitats o petites victòries particulars", defensa tot assegurant que "la repressió no s'ha aturat, que continuarà". De fet, segons ell, "l'Estat no té cap voluntat d'abordar amb honestedat i ganes un procés de negociació com el que s'esperaria en una democràcia consolidada".