El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir, quan falta un mes per a l’inici de l’estiu, l’obertura de les fronteres espanyoles per als ciutadans dels principals països emissors de turistes, entre els quals els més importants, els britànics, que podran visitar Espanya des del dilluns sense controls sanitaris.

A més, a partir del 7 de juny, tots els viatgers procedents de països amb els quals no hi hagi llibertat de moviments podran entrar en territori espanyol sempre que tinguin un certificat d’haver rebut la pauta completa de vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per la seva sigla en anglès) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho va explicar Sánchez, des de la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur), en la qual va presentar el Certificat Verd Digital, un document en format paper o digital amb validesa a tota la Unió Europea que entrarà en vigor l’1 de juliol i amb el qual es busca agilitar els viatges entre països de la regió i, per tant, dinamitzar el turisme.

Sobre el calendari d’obertura, el cap de l’Executiu es va referir a l’ordre ministerial publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), per la qual es permetrà l’entrada de viatgers de països segurs no comunitaris a partir del 24 de maig.

El text recull deu països: el Regne Unit, principal emissor de turistes estrangers, el Japó, la Xina, Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Israel, Corea del Sud, Tailàndia i Ruanda. «Tots passen a ser a la llista de països segurs i, per tant, podran entrar al nostre país i no hauran d’afrontar controls sanitaris a la seva arribada», va aclarir Sánchez, que va subratllar que, per tant, els turistes britànics ja podran viatjar sense restriccions. Fins i tot, ho va dir també en anglès, per donar més projecció al seu missatge. Es tracta d’una bona notícia per al sector turístic ja que el Regne Unit va ser el principal país emissor de turistes el 2019, amb 18 milions de ciutadans visitant Espanya en aquest últim any de normalitat prepandèmica.

A més, «des del 7 de juny totes les persones vacunades i les seves famílies també són benvingudes, amb independència del seu lloc d’origen», va afegir Sánchez. Això també obre les portes als viatgers dels EUA, país d’on van procedir més de 3 milions de turistes el 2019. «Des d’Espanya, des de Madrid, ens obrim al món», va celebrae la Ministra de Turisme, Indústria i Comerç, Reyes Maroto.

En la seva intervenció, Sánchez també va presentar el nou certificat UE-COVID, que serà «gratuït i universal», i permetrà acreditar que una persona ha estat vacunada contra la covid-19, ha estat negativa en una prova diagnòstica o ha superat la malaltia. Funcionarà «de forma molt senzilla», per mitjà d’un codi QR emès, en el cas espanyol, per Sanitat o a través de les comunitats autònomes, i evitarà al passatger «comprovacions complexes a l’arribada». En qualsevol cas, el certificat, amb el qual s’aconseguirà la mobilitat en l’àmbit de la UE «aquest mateix estiu», no és «un passaport» ni un «requisit per viatjar», sinó «un instrument per facilitar la mobilitat, l’arribada i el trànsit de viatgers».

El Certificat Verd Digital garanteix la protecció de dades i privacitat de l’usuari, que en presentar el codi QR evitarà ser inclòs entre els viatgers sotmesos a controls addicionals.