El Govern britànic ha de presentar batalla per reforçar el paper de la City de Londres i del sector financer del Regne Unit i fer front a la cada vegada més intensa competència global, particularment davant l’enfocament proteccionista d’una agressiva Unió Europea, segons assenyala el ‘think tank’ Policy Exchange.

Segons Gerard Lyons, autor de l’informe i antic assessor econòmic de Boris Johnson durant la seva època com a alcalde de Londres, la City de la capital britànica ha estat víctima de la ‘negligència bonista’ i necessita que el Govern «batalli» amb una estratègia que assigni al sector financer més paper en la recuperació de l’economia britànica i internacional. «El Regne Unit s’enfronta a un competidor agressiu en forma d’una UE que busca soscavar la posició de la City», adverteix l’autor i subratlla que s’hauria d’apostar per l’obertura de mercats i rebutjar l’enfocament proteccionista de la UE. «El Regne Unit hauria de mantenir-se ferm enfront de la postura de la UE. És necessari apartar-se de la UE en regulació dels serveis financers quan sigui convenient i fer de Londres un lloc atractiu per a mercats paral·lels d’instruments denominats en euros», sosté.

En aquest sentit, posa l’accent que la competitivitat de Londres com a centre financer global dependrà de salvaguardar o millorar les seves característiques inherents, incloent l’estat de dret i les infraestructures, així com el seu entorn regulador i continuar sent un lloc on els clients vulguin fer negocis, amb l’ajuda de mercats profunds i líquids.

D’aquesta manera, planteja la necessitat de tornar a examinar les normatives MiFID II i Solvència II, així com reforçar la infraestructura de la City, inclosos els centres de dades, a més d’implementar mesures per a posicionés el Regne Unit en l’avantguarda d’àrees de creixement futur com les monedes digitals, FinTech, finances verdes, finances islàmiques i comerç electrònic i automatitzat.

«Si bé és important ser realista, en algunes àrees i per a algunes empreses, sortir de la UE ha creat desafiaments i provocat canvis, és hora que el Regne Unit enviï un missatge clar i positiu que canviï els termes del debat que sovint és pessimista i erroni sobre les perspectives per a la City», afegeix.

Segons un recent estudi del ‘think tank’ britànic New Financial, les firmes de la City han traslladat des de Londres al continent al voltant de 7.400 ocupacions financeres després del Brexit.