Primer dia de mandat com a president de la Generalitat i primera patata calenta per a Pere Aragonès. El desnonament de tres activistes d'un bloc del barri del Poble Sec de Barcelona en mig d'un ampli desplegament policial i protestes encapçalades per membres de la CUP ha derivat, aquest matí, en l'ocupació de la seu d'ERC, al carrer Calàbria de la capital catalana.

El detonant de la primera enganxada entre el nou govern i la CUP, el seu principal soci, ha estat un important dispositiu d'agents de policia, Brimo inclosa, que s'ha desplegat des de primera hora del matí per dur a terme el desnonament dels tres activistes al carrer Lleida, en un edifici conegut com el bloc Llavors. Allà, però, també s'hi han concentrat un centenar de persones per intentar evitar que es pogués executar l'ordre judicial. A primera fila hi havia els diputats de la CUP Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer.

Des de primera hora s'han viscut moments de tensió davant del bloc i s'ha produït com a mínim una càrrega per part dels agents antiavalots. Els concentrats han llençat objectes i pintura contra la línia policial.

Paral·lelament a aquests fets, una trentena de membres dels Sindicats d'Habitatge de Barcelona i Arran han entrat a la seu d'ERC a Barcelona per reclamar la retirada dels antiavalots en el desnonament del Bloc Llavors. A ells se'ls han afegit uns 200 manifestants més a l'exterior que s'hi han desplaçat des del Poble Sec un cop la policia ha dut a terme el desnonament.

Els concentrats han criticat que aquesta actuació es produeix "menys de 24 hores després que Pere Aragonès hagi pres possessió com a president de la Generalitat". Segons informa El Periódico, malgrat que la CUP ha donat suport a la protesta dels pisos del Bloc Llavors, la delegació anticapitalista s’ha desvinculat de la marxa quan aquesta s’ha dirigit a la seu ocupada de la formació independentista.

L’ocupació de la seu d'ERC s'ha allargat fins les 11 i ha durat unes dues hores sense provocar incidents rellevants. Els Mossos han desplegat un important dispositiu que ha tallat el trànsit i els treballadors d’ERC no han pogut entrar al seu lloc de treball.

Aragonès encarregarà al Govern un nou protocol per evitar desnonaments fets per ordre judicial

Davant dels fets, el president de la Generalitat ha explicat que un dels primers encàrrecs que farà al seu Govern serà elaborar un "nou protocol" i una "nova manera de funcionar" per evitar desnonaments fets per ordre judicial, com el d'aquest dimarts al matí al Poble-Sec. Així ho ha anunciat en declaracions a Catalunya Ràdio.

Aragonès ha dit que troba "imprescindible" que l'administració de justícia "s'involucri" per evitar que la Brigada Mòbil dels Mossos (Brimo) actuï en casos com el d'avui. S'ha mostrat "preocupat" pels desnonaments en general i pel particular del Bloc Llavors del Poble-Sec. El president ha argumentat que la intervenció policial ha estat feta "directament pel jutge" i que, per tant, la Brimo no ha actuat avui per mandat policial ni per la direcció política del cos, sinó per "ordre judicial".