La irrupció de la covid fa més d’un any va fer paralitzar el calendari festiu i de celebracions. Una situació que va afectar de ple els casaments. Se’n van cancel·lar molts. Entre els ajornats del 2020 i els ja previstos per aquest any, el 2021 presenta una realitat més esperançadora per al sector (restauració i empreses d’organització d’esdeveniments i càterings), que parla d’una certa reactivació dels casaments. Al restaurant Mas de la Sala, a Sallent; a la masia Les Quingles, a Calders; i a Casa Periques, a Puig-reig, ja han arrencat la temporada de casaments. Són tres exemples d’espais per celebrar la cerimònia i el banquet a la Catalunya Central.

Tot i que la covid segueix marcant el nostre dia a dia, la relaxació de les mesures i la flexibilització de les limitacions ha animat a parelles de nuvis a celebrar el seu casament. Malgrat les restriccions, aquesta primavera ja n’hi ha hagut. Més enllà de l’obligació de portar mascareta, els dispensadors de gel hidroalcòholic i la distància de seguretat, el sector ha hagut de fer front al confinament comarcal (a l’abril), s’ha centrat a fer casaments de dia (primer amb límit a les 5 de la tarda, i després a la mitjanit), ha prescindit del ball i ha reestructurat l’aperitiu. Els grups bombolla o de màxim sis persones, i l’aforament limitat són altres mesures que s’han adoptat per complir la normativa. Aquesta és la nova realitat d’un sector molt castigat per la pandèmia.

Òscar Piedra, propietari del restaurant Ospi de Sallent i de la masia Les Quingles, qualifica de «desastre» el 2020. «Vam poder fer quatre casaments comptats i tots molt reduïts». Aquest any les previsions són millors però encara hi ha incertesa: «Hi ha parelles que s’hi repensen i opten per ajornar el casament per al 2022, i altres que ja estan cansats d’esperar que la situació millori i han buscat data per a aquest 2021», explica Piedra.

Els casaments d’aquest any seran diferents de les celebracions a què estàvem acostumats normalment, però sense deixar de ser un esdeveniment important i especial. Així ho constata Joan Sala, del Mas de la Sala: «Les perspectives són prou bones, per a aquest any tenim previstos 57 casaments, una xifra similar a les reserves que teníem per al 2020, quan se’n van acabar fent 12». Ja s’han fet els primers casaments de la temporada; sense anar més lluny, dissabte es van casar al Mas de la Sala Marta Miquel i David Sans, un any després de la data prevista inicialment (vegeu article de la pàgina següent) i amb limitacions i mesures anticovid. De fet, la prioritat de qualsevol parella de nuvis és la salut i la seguretat dels convidats.

Els casaments s’han d’adaptar i complir uns protocols higiènics i sanitaris molt concrets, però darrere d’aquests esdeveniments hi ha professionals que treballen de manera que puguin passar desapercebuts o fins i tot normalitzats. A més, el sector de les bodes reafirma que són celebracions segures.

Casaments més íntims

Una de les tendències, arran de la pandèmia de la covid, són els casaments més íntims. Ja no són celebracions amb més de cent convidats sinó que es redueixen a trenta, quaranta o cinquanta convidats. Les parelles opten per celebrar aquest moment íntim i personal amb els familiars i amics més propers, tal com assenyala Josep Comellas, de Casa Periques: «Tenim previstos casaments amb nombre reduït de convidats». Els primers casaments en aquesta masia de Puig-reig, que data del segle XIII-XIV , estan programats per al proper més de juny: «La majoria són nuvis que van haver de suspendre el casament l’any passat, i que ara creuen els dits perquè el puguin celebrar». Reconeix que hi ha parelles espantades, algunes de les quals «han marcat data per al 2022, per no haver de patir». Tot i això assenyala que poder oferir una gran espai a l’aire lliure és una bona garantia: «Disposem d’un ampli jardí i un pati interior per poder fer la cerimònia, l’aperitiu i l’àpat. Les parelles valoren espais com aquest, de fet, a Casa Periques oferim un preu especial a totes les parelles interessades a casar-s’hi, i poden fer ús de la casa durant tot un dia».

Tot i que el futur del sector encara és incert, també és esperançador. El restaurador Òscar Piedra és optimista: «Vull pensar que d’aquí a uns mesos podrem tornar a fer casaments de nit i amb ball com es feia abans de la pandèmia. De moment, encara tenim moltes limitacions i organitzem els casaments adaptats a les mesures anticovid, però fent que continuï sent un dia inoblidable per als nuvis».

Cerimònies amb convidats presencials i online, nova realitat

La situació actual marcada per la pandèmia de la covid impedeix encara fer casaments massius, però hi ha alternatives. Celebrate the Day, una empresa creada per Marta Guiu, resident a Manresa, ofereix retransimissions en directe de casaments, una experiència el més semblant possible a la presencialitat. És una alternativa per a nuvis que no poden convidar a tothom qui voldrien perquè la capacitat està limitada, o per exemple també per a parelles que tenen familiars a l’estranger i no poden viatjar.

Celebrate the Day retransmetent un casament en directe | CELEBRATE THE DAY Anna Costa. Manresa

A Marta Guiu la idea d’oferir un servei de retransmissió en directe ja se li va ocórrer fa uns anys quan va anar de convidada a un casament on van intentar, sense gaire èxit, emetre per videotrucada la cerimònia. Però va ser l’any passat, quan la covid va obligar a suspendre i ajornar casaments, que el projecte va tenir més sentit que mai i va tirar endavant. Segons explica, «oferim un casament en directe enregistrat per diverses càmeres, amb videògrafs professionals, i el resultat és una retransmissió d’un casament com si fos un programa de televisió, però en privat i només accessible per als convidats online, que poden ser fins a un centenar». A més, segons detalla Marta Guiu, «cada proposta es pot personalitzar, ja sigui inserint un logo o gravant un missatge dirigit als convidats».

D’aquesta manera, tothom pot veure el casament (els familiars més grans de la parella, els parents o amics que viuen a l’estranger, i els que per altres motius no hi poden ser presents).

Tot i no poder igualar el fet de ser allà, no deixa de ser una experiència que acaba sent un record per sempre. De fet, Guiu augura que les tendències en el sector nupcial fan pensar que després de la covid, «els casaments amb convidats presencials i en línia seguiran creixent».