El Departament de Salut ha obert la vacunació per a persones d’entre 45 i 49 anys, és a dir, nascudes entre 1972 i 1976, que ja poden demanar cita per rebre una punxada i immunitzar-se contra la covid-19.

Segons informa la web de vacunació de la Generalitat, els nascuts entre els anys 1972 i 1976 rebran al llarg dels propers dies i setmanes un missatge de text que els redirigirà a una aplicació per reservar hora i dia per a la immunització. Però no és necessari esperar a l’SMS, ja que també és possible accedir a la pàgina vacunacovidsalut.cat i agafar una cita que estigui disponible.

Un cop oberta la convocatòria, el sistema gestiona les cites disponibles en funció de l’oferta i la demanda a tot el territori, per la qual cosa hi ha persones d’aquesta franja que podran reservar hora i dia de forma més immediata, per a demà, i unes altres per als propers dies.

En un comunicat, el Departament de Salut va precisar que, malgrat obrir aquesta nova convocatòria, continuarà donant prioritat a la franja d’edat de 50 a 59 anys (el 60,1% amb una dosi i el 7,6% amb dues) i la inoculació de segones dosis a treballadors essencials menors de 60 anys (28,1% ja té la pauta completa).

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va evitar dimarts concretar una data exacta per a l’inici de la vacunació per sota dels 50 anys, però va dir que seria «ràpid».

Mitjà critica la Janssen per als menors de 50 anys

La Comissió de Salut Pública va acordar dimarts ampliar l’ús de la vacuna monodosi de Janssen a la població d’entre 40 i 49 anys, que també podran rebre les d’ARNm (Pfizer i Moderna). La Comissió, on hi ha representades les comunitats i Sanitat, va donar llum verda que la vacunació continuï amb el grup de 40 a 49.

Davant d’aquest anunci, l’epidemiòleg Oriol Mitjà va criticar que es vacuni amb Janssen el grup d’entre 40 i 49 anys pel risc de trombosi que pot comportar i, en declaracions a Cuatro, va recordar que hi ha vaccins més segurs com el Pfizer o Moderna. Mitjà va subratllar que quan el Govern espanyol va decidir aturar la vacunació amb AstraZeneca a menors de 55 anys –també pel risc de trombosi– ell no hi va estar d’acord, perquè aleshores la letalitat era molt alta i el risc de tenir un episodi d’aquest tipus era inferior al de morir per la covid-19. Ara que la letalitat és baixa, considera que es podria obviar la vacuna de Janssen i optar per altres que comportin menys riscos malgrat que calgués esperar una mica més per ser vacunat.