L’hostaleria de la Catalunya Central comença a notar símptomes de recuperació amb un augment de les reserves durant els últims caps de setmana. D’ençà de l’aixecament de les limitacions en la mobilitat, les entrades i sortides als allotjaments han incrementat amb un públic local disposat a conèixer el territori més pròxim. El sector observa de bon ull les xifres i pronostica un estiu que es pot acostar als nivells d’ocupació de l’any 2019.

La recuperació progressiva del sector s’estén en els diferents territoris de la regió central. En el cas de la Cerdanya, els hotels de la comarca han detectat un augment de reserves en les darreres setmanes. «Últimament, els establiments estan més plens durant els caps de setmana i ja es comencen a fer reserves de cara a l’estiu. Tot plegat ens fa pensar que venen mesos bons», destaca la portaveu de l’Associació d’hotels i càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal.

En un altre punt del territori central, a l’hotel Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, també han registrat més facturació. «Amb la fi de les restriccions de mobilitat, el ritme de reserves ha augmentat i, durant els propers caps de setmana, tindrem una ocupació de l’entorn del 70%», manifesta el director comercial de l’hotel, Adrià Cots. «Si continuem així, potser ens acostarem als nivells de l’estiu del 2019», afegeix.

La majoria d’establiments afirmen que una bona part de les reserves s’efectuen a última hora i, per tant, les xifres poden incrementar a mesura que s’acosti la temporada d’estiu. «Molts turistes prefereixen reservar a l’últim minut per la por al canvi en les limitacions que pot provocar la pandèmia», explica la directora de l’hotel Bremon de Cardona, Sílvia Rodríguez. «Això ens fa pensar», continua, «que a mesura que s’acosti l’estiu les reserves pujaran».

A banda dels canvis en els temps a l’hora de reservar, els professionals del sector també apunten que, a diferència d’altres anys, la major part del públic que acullen és local. «Fins ara, hem mantingut bona part dels clients catalans i de diversos punts de l’Estat, però els estrangers no abunden tant com en altres anys», assenyala la directora de l’hotel Gran Sol de Solsona, Maria Rafart.

Aquesta és una situació que es repeteix en la majoria d’establiments consultats, que asseguren que la crisi sanitària ha afavorit un turisme de proximitat. Una forma de viatjar que consideren que aquest estiu també tindrà força pes.