El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va afirmar ahir que el PP va fer una «mala gestió» amb Catalunya mentre estava al Govern i que ara li toca al PSOE encarar-ho «amb els propòsits de la cohesió social i territorial» i la «convivència entre iguals». Així va expressar-se Ábalos en un acte de partit a València per celebrar els tres anys des que els socialistes van arribar a la Moncloa.

«El dia del referèndum il·legal vam veure un Estat de Dret molt dèbil», va assegurar el ministre, que va afirmar que es van fer «expressions absolutament arbitràries» per part del PP que «demostraven» que no hi havia «cap política» al darrere.

Crítica que Casado no obri un expedient a Cospedal pel cas Kitchen

El ministre de Transports va assegurar que el Govern de Pedro Sánchez va haver de gestionar, «entre elecció i elecció», la sentència del procés, que jutjava «coses ocorregudes amb l’Executiu de Rajoy», amb una dreta que no va mostrar «cap empatia, solidaritat ni corresponsabilitat».

Ábalos va reconèixer que gestionar aquesta qüestió «no és fàcil», i per això li toca fer-ho a l’Executiu socialista. Segons el ministre de Transports, l’executiu ho farà inspirat «en els valors de la Constitució» i «respectant la legalitat».

Ábalos també va denunciar el concepte d’Espanya que tenen aquells a qui «els agrada manifestar-se a la plaça de Colón de Madrid, simplement per usurpar els símbols de tots».

«Mai he entès aquesta espanyolitat», va afirmar el també secretari d’Organització del PSOE, a qui li costa «parlar d’Espanya i demonitzar els catalans», i va dir no entendre com es pot «fer Espanya desconsiderant una bona part d’Espanya», o sense «entendre ni compartir res amb Catalunya o Euskadi».

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va instar el president del PP, Pablo Casado, a explicar quin acord té amb María Dolores de Cospedal, imputada en el cas Kitchen, per protegir-la com ho fa i que el partit no li hagi obert ni un expedient informatiu.

En un acte a València sobre els «tres anys de govern progressista», Ábalos va assegurar que aquest cas no és un cas més de corrupció, sinó que és «un cas sinistre» en el qual es va utilitzar les forces policials «per a tasques parapolicials».

Segons va denunciar, es va intentar obstruir l’actuació de l’estat de dret, en concret, del poder judicial, no per salvaguardar la seguretat o l’interès nacio- nal, sinó per «impedir la recerca de la corrupció en el PP i que no s’aclarissin les responsabilitats».

«Sinistre és utilitzar la policia per defensar aquests interessos. Ens situa tots en la màxima inseguretat», va assegurar Ábalos, qui es va mostrar sorprès que el PP no hagi obert a la seva exsecretària general «ni un expedient intern ni un expedient informatiu».

Es va preguntar «quant li deu» Casado a Cospedal, «quin és l’acord» que té amb ella i «en què van quedar quan aquesta li va donar suport per ser president» del PP.